Pandemiförnekare attackerar journalister i Nederländerna

28 januari, 2021

Konspirationsupplopp i flera städer efter nedstängning på grund av virusspridning.

I flera nederländska städer har det nya utegångsförbudet och hårdare restriktionerna lett till att personer som tror på konspirationsteorier om pandemin organiserat våldsamma upplopp. Högerextremistiska och högerpopulistiska partier anklagas för att ha eldat på upploppen genom att sprida konspirationsteorier online, förneka att det finns en pandemi och anklaga politiker och etablerade medier för att ljuga om covid-19.

Flera journalister som bevakat protesterna i Nederländerna har attackerats av demonstranter.

Ett tv-team från NOS hotades när de försökte filma en virustestanläggning som bränts ned av demonstranter. En reporter som arbetar för Brabants Dagblad, två journalister på Omroep Brabant och två fotografer på Haarlems Dagblad har utsatts för stenkastning. En frilansjournalist har misshandlats, och flera journalister har hotats av demonstranter.

Internationella Pressinstitutet och Europeiska Journalistfederationen fördömer våldet mot journalister.

Thomas Bruning, generalsekreterare i det holländska journalistfacket NVJ beskriver händelserna som ”chockerande”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies