Gå direkt till textinnehållet

Bonnier News kallar till krismöte om bristen på journalister

Bristen på kvalificerade journalister har fått Bonnier News att ta initiativ till ett stort branschmöte där utbildningssektorn, myndigheter och flera organisationer är inbjudna.

Redaktioner har fått det allt svårare att hitta vikarier, inte bara inför sommaren, utan vid flera tider under året. Inför förra sommaren rådde vikariekris på Bonnier News och på ett par redaktioner uppmanades fast anställda journalister att ta ut mindre semester. Allt pekar på att bristen har förvärrats i år.

Bonnier News har därför kallat till branschmöte med flera stora medieföretag för att diskutera rekryteringsproblemen. Utbildningssektorn, Journalistförbundet, TU, Utgivarna, Arbetsförmedlingen, Fojo och Trygghetsrådet finns också bland de inbjudna.

– Det har blivit svårare för medieföretagen att rekrytera journalister och särskilt till sommarvikariaten, och särskilt på landsortstidningarna. Det blir värre varje år, säger Elsa Falk (bilden), kommunikationschef på Bonnier News.

– Vi har kanske varit lite för duktiga på att utmåla oss själva som en krisbransch, och det har även Journalistförbundet gjort emellanåt. Det är kanske därför färre söker sig till branschen.

Vad är syftet med mötet?
– Att diskutera vad vi kan göra åt problemet. Vi behöver förmodligen förändra bilden av journalistyrket och bli bättre på att berätta att det är ett spännande, attraktivt och viktigt jobb.

Kan man kalla det för ett krismöte?
– Jag gillar inte att använda ordet kris, men ja, läget är djupt problematiskt.

Antalet sökande till fasta tjänster har också minskat, vilket lett till att en del satsningar försenats. I måndags invigde vd Hanna Stjärne SVTs nya redaktion i Sveg – på dagen 15 månader efter att satsningen presenterades. Tanken var att Svegredaktionen skulle öppnas redan förra året, men SVT har haft svårt att hitta en lokalredaktör.

Helena Nyman, chefredaktör på Falu-Kuriren, bekräftar bilden att det har blivit svårare att hitta vikarier. Tidigare i våras lade Falu-Kuriren ut en annons om ett åtta månader långt reportervikariat på den digitala nyhetsdesken i Falun och fick inte en enda sökande.

– Det är inte ett dåligt jobb och det har tidigare inte varit några problem att få sökande till Falun. Det har varit svårt att hitta vikarier som vill jobba i Vansbro och Malung-Sälen, men inte Falun, säger Helena Nyman.

Falu-Kuriren tillsatte tjänsten med en journalist som sedan tidigare jobbat som inhoppare.

– Vi sprider annonser i sociala medier i grupper och sajter där vi vet att det finns journalister som ser dem, men vi verkar inte nå ut. Vi är i stort sett klara med rekryteringen till sommaren, men det finns fortfarande möjlighet att få jobb. Det är helt klart en brist på utbildade journalister.

Helena Nyman menar att det finns en felaktig bild av jobbchanserna för journalister, och att det har bidragit till att få söker sig till utbildningarna och jobben.

– Branschen har dragit ned på antalet journalister i många år, och det finns en bild av att det här är en bransch där det inte finns jobb. Så är det inte – det finns jobb.

Fler videos
Fler avsnitt