Gå direkt till textinnehållet

Jobbet blir mer och mer värdelöst för varje dag – anser 8 av 10 turkiska journalister

En ny enkätundersökning bland turkiska journalister visar hur repressionen påverkar arbetsvillkoren – och journalistiken.

Den årliga rapporten Media Monitoring Report genomförs av det turkiska journalistförbundet GCD och delfinansieras av det fristående EU-organet Media 4 Democracy. Den senaste rapporten visar att minst 241 journalister blev åtalade i Turkiet under 2021 och 28 av dem dömdes. Minst 73 journalister var fängslade under hela 2021.

I rapporten ingår en enkätundersökning besvarad av 317 turkiska journalister under hösten 2021. 37 procent av de svarande uppgav att de gripits av polis eller åtalats på grund av sin yrkesutövning som journalist under sin karriär. Bland de yngre journalisterna (18-24 år) uppgav var tionde att de gripits eller åtalats.

Andelen turkiska journalister som håller med om påståendet att jobbet blir mer och mer värdelöst för varje dag är nästan 80 procent.

Bara 20 procent av de svarande uppgav att deras journalistiska arbete inte censureras. Och hela 80 procent av de svarande ansåg att jobbet blir mer och mer värdelöst för varje dag som går. Lika många uppger att de är underbetalda och något fler är oroliga för att förlora jobbet. 70 procent av journalisterna anser att de inte är fria att utföra sitt arbete – men samtidigt uppger 65 procent att de blir lyckliga av att arbeta som journalist. 

Fler videos
Fler avsnitt