Gå direkt till textinnehållet

Ove Joanson tar kritiken med ro

Beslutet att ta in förre Stampen-VDn Tomas Brunegård i SRs styrelse har väckt skarp kritik de senaste dagarna. Ordförande Ove Joanson, som tidigare fakturerat miljonbelopp som konsult åt Stampen, kritiseras hårt för att hålla gamla kompisen om ryggen. Själv tar han det hela med ro.

I förra veckan briserade en kritikstorm mot utnämningen av Tomas Brunegård till SRs styrelse. Bakgrunden är att Brunegård var VD under några vidlyftiga år som försatte Stampen i djup kris. Under samma period arbetade Ove Joanson tätt ihop med Brunegård som konsult åt Stampen, något han fakturerat miljonbelopp för.

Bland annat har medieprofilerna Andreas Ekström, Sydsvenskan och Björn Wiman, DN, uttalat sig offentligt.

Ekström kallar Brunegårds Stampen-affärer för ”grandiost dåligt omdöme” med miljardförluster som resultat samtidigt som han själv lyfte jättebonusar.

Annons Annons

”Har man rätt kompisar så ordnar det sig. Bakom rekryteringen till Sveriges Radios styrelse ligger Ove Joanson, som av en händelse tidigare Stampen-konsult” skriver Ekström på sin blogg.

DNs Björn Wiman är också kritisk. Han kallar det hela en ” orättvisa av både kosmiska och komiska mått” och kritiserar även Brunegårds affärer under Stampen-åren.

SR-styrelsens ordförande Ove Joanson tar det hela med ro.

 Det viktigaste skälet att jag och en enig förvaltningsstiftelse tycker att han behövs är att en av de stora utmaningarna för Public service är den växande kritiken från dagspressen. Kritiken går ut på att SR inte ska  lägga ut gratisjournalistik på nätet som de vill ta betalt för. I det läget rekryterar vi en tidningsman som vet hur man ska agera. Brunegård har unik inblick i hur pressen tänker, säger Ove Joanson till Journalisten.

Ove Joanson menar att det faktum att han känner Brunegård inte har något alls att göra med utnämningen. Under de 51 år han verkat i mediebranschen har han jobbat med många personer.

 Jag vet att han är väldigt bra. Det är befängt att säga att det skulle vara vänskapskorruption. Man tjänar 64 000 per år i SRs styrelse, det skulle ta 50 år att betala tillbaka till Brunegård, säger Ove Joanson.

 

Fler avsnitt
Fler videos