Gå direkt till textinnehållet

Oro för politisk styrning av mordutredningen

Tio pressfrihetsorganisationer varnar för politisk inblandning i förundersökningen av mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. På tisdagen avgick en minister och premiärministerns stabschef på grund av sina kopplingar till den gripne affärsmannen Yorgen Fenech.

Det gemensamma uttalandet som är riktat till Maltas premiärminister Joseph Muscat och den maltesiska polischefen samt riksåklagaren har undertecknats av tio pressfrihetsorganisationer, däribland Reportrar utan gränser, Committee to Protect Journalists, PEN, Internationella Pressinstitutet och Europeiska centret för press- och mediefrihet.

Den senaste veckan har flera genombrott skett i utredningen av mordet på den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i oktober 2017, bland annat gripandet av den misstänkte beställaren av mordet, affärsmannen Yorgen Fenech, tidigare chef för energibolaget Electrogas Malta, samt av den misstänkte mellanhanden, Melvin Theuma.

”Sedan Fenechs gripande den 20 november har premiärminister Muscat varit den huvudsakliga informationskällan om utredningens utveckling […] Polischefen och riksåklagaren har varit frånvarande i all kommunikation med allmänheten och pressen”, konstaterar organisationerna som med uttalandet vill påminna premiärminister Joseph Muscat om att mordutredningen måste vara oberoende och opartisk.

Annons Annons

”Vi är oroade över att premiärministern genom att placera sig i centrum för utredningen skapar ett spektrum av otillbörlig verkställande inblandning i utredningen”, skriver organisationerna och pekar särskilt på att Muscats stabschef Keith Schembri och turismministern Konrad Mizzi har ekonomiska kopplingar till affärsmannen Yorgen Fenech, genom dennes bolag Black 17.

Både Mizzi och Schembri avgick i går tisdag som konsekvens av Fenechs gripande. Daphne Caruana Galizia hade i sin rapportering pekat ut båda som korrupta, rapporterar Guardian.

”Muscats kabinetts finansiella intressen utför en allvarlig risk för en intressekonflikt för premiärministern i relation till utredningen, särskilt med tanke på Maltas väldokumenterade svaga maktdelning”, skriver organisationerna.

Att premiärminister Muscat inte är opartisk när det gäller Daphne Caruana Galizia står klart, eftersom han fortsätter att driva förtalsmål mot hennes dödsbo och hennes son Matthew, menar organisationerna som uppmanar till mer transparens från polischefen och riksåklagaren:

”Utredningen måste vara oberoende, opartisk och fri från alla form av politiskt inflytande”, skriver de.

Fler avsnitt
Fler videos