Gå direkt till textinnehållet

Liljestrand om S mediestödsutspel: ”Inte en politisk stridsfråga”

Socialdemokraterna vill stöpa om det nya mediestödsystemet och har föreslagit flera förändringar. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) kommenterar nu förslagen till Journalisten: ”Vi har fortsatt – och fortsätter – att söka en bred uppslutning bakom mediestödet”.

Under gårdagen blåste det upp till politisk strid kring det nya mediestödet, när Socialdemokraterna kallade till presskonferens för att presentera kritik mot förslagets utformande. Och det är bråttom att få stödet på plats, den 1 januari slutar nämligen det gamla stödet att gälla och då måste det nya vara på plats. 

Journalisten har sökt kulturminister Parisa Liljestrand (M), som är ansvarig för frågor om mediestöd hos regeringen, för att fråga hur hon ser på S förslag och om regeringen är öppna för att förhandla om mediestödets framtida utformning.

Via sin pressekreterare skriver Liljestrand i ett sms: 

Annons Annons

 ”Vi har alla ett gemensamt intresse av att det nya mediestödet ska vara på plats den 1 januari 2024. Från regeringens sida ser vi inte mediestödet som en politisk stridsfråga. Mediestödsutredningens slutsatser var parlamentariskt väl förankrade och vi har fortsatt – och fortsätter –  att söka en bred uppslutning bakom mediestödet.” 

Den 15 november ska förslaget debatteras i konstitutionsutskottet, och därefter ska ett förslag till beslut i riksdagen tas fram.

I en skriftlig kommentar skrev socialdemokraternas Ida Karkiainen i går att hon i dagsläget inte vill säga hur partiet kommer att agera om regeringen inte vill kompromissa. 

”Historiskt sett har mediestödet varit en viktig politisk fråga för många partier, där vi sett ett värde i att vara överens brett över blockgränserna. Vi hoppas att vi kan ha en god dialog med regeringen och se till att frågetecknen rätas ut och att vi i konstruktiv anda ser till att förslaget blir så bra som möjligt”.

Parisa Liljestrand skriver vidare till Journalisten att regeringen fortsätter arbeta för att få reformen i hamn innan årskiftet.

”Nu ligger propositionen hos riksdagen och regeringen arbetar vidare med att förbereda förordningen och det nödvändiga förankringsarbetet hos EU-kommissionen.”

Fler avsnitt
Fler videos