Gå direkt till textinnehållet

”Omställningsstödet var viktigt”

Journalistförbundet är ett av de fackförbund i PTK som sagt ja till överenskommelsen med Svenskt Näringsliv. Förhandlingschefen Johan Lif förklarar varför.

Tjänstemannafacken inom PTK sade i fredags ja till en överenskommelse om anställningsskydd, omställning och kompetensutveckling mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv, efter att de havererade Las-förhandlingarna återupptogs i förra veckan. LO har hittills valt att ställa sig utanför överenskommelsen.

Överenskommelsen innebär att arbetsgivarna får ökade möjligheter att göra undantag vid arbetsbristuppsägningar och alltså friare kan välja vilka anställda man vill behålla. Samtidigt ska arbetsgivarna betala mer för ett kraftigt förstärkt omställningssystem. Såväl uppsagda som anställda får bättre möjligheter till omskolning och kompetensutveckling.

Journalistförbundet sade alltså ja till överenskommelsen, men ansåg att avvägningen var svår.

Annons Annons

– Vår ingång har dels varit att bevaka de frågor som varit av särskild vikt för medlemmarna, dels att undvika lagstiftning, säger förbundets förhandlingschef Johan Lif.

Att några av förbundets mest prioriterade frågor varit viktiga delar av överenskommelsen var av stor betydelse, enligt Johan Lif.

– Att även visstidsanställda ska omfattas av omställningsavtalet – även det utökade stödet i överenskommelsen – och att journalister i allmänhet ska få utökade möjligheter att stärka sin kompetens mellan anställningar och som uppsagd var viktigt. Detta kombinerat med att vi vill bort från lagstiftningshot och politisk inblandning var avgörande.

Eftergifterna, försämringarna i Las, ”är inte bra givetvis”, men bättre än alternativet lagstiftning, menar Johan Lif.

– Uppfattningen om Las är tudelad bland våra medlemmar. Det finns de som tycker att det fungerar bra och ska värnas eller stärkas ytterligare för arbetstagaren, och de som tycker att Las stjälper mer än det hjälper.

Gjorde den klyftan det enklare för förbundet att säga ja till försämringarna?
– Nej. Men branschens utveckling påverkade vår inställning. Vi verkar i en bransch med arbetsbrist, därför är omställningen viktigare.

Fler avsnitt
Fler videos