Gå direkt till textinnehållet

Omni slutar använda ”Kurdiska räven” 

Efter kritik från Kurdiska riksförbundet kommer Omni bara att omnämna gängledaren Rawa Majid med hans riktiga namn. Men de två kvällstidningarna fortsätter använda ”Kurdiska räven”. ”Jag tycker att man som publicist ska vara försiktig med att låta sig styras av olika intresseorganisationer”, säger Karin Olsson, biträdande ansvarig utgivare på Expressen.

Kriget mellan de två kriminella nätverk som leds av ”Kurdiska räven” och ”Greken”, på senare tid även ”Jordgubben”, har prytt löpsedlar och toppat nyhetssändningar under den senaste tiden. Inte så konstigt, när det i det närmaste dagligen sker nya skjutningar, sprängningar och mord kopplade till konflikten. 

Till en början var de två ledarna anonyma i tidningarna, och då satte sig de två smeknamnen. Men ganska tidigt gick både Aftonbladet och Expressen ut med namn och bild på gängledarna, kort därefter namngav även Omni. Men trots att det nu är allmänt känt att Kurdiska räven är Rawa Majid och Greken heter Mikael Tenezos så har tidningarna fortsatt att även använda deras smeknamn. 

Men nu är det slut med det hos Omni, vilket tidningens chefredaktör Markus Gustafsson skrev om i ett blogginlägg. Beslutet gäller främst Rawa Majid.

Annons Annons

– Vi ska vara restriktiva med alla smek- och öknamn. Men nu var det mer fokus på Kurdiska räven i rapporteringen och då blev det logiskt att ta beslut kring honom, säger Markus Gustafsson (bilden) till Journalisten. 

Kurdiska räven har även hamnat i fokus efter att Kurdiska riksförbundet menat att användandet av namnet stigmatiserar kurder. Till Ekot på Sveriges Radio uppgav förbundets ordförande Berzan Kockaya
att användningen av namnet väckt stor upprördhet bland kurder. 

– Det gav en extra anledning att vara restriktiv med just hans smeknamn, säger Markus Gustafsson. 

Kommer ni vara mer restriktiva med Kurdiska räven än de andra?
– Nej, men eftersom det nu är honom det skrivs om varje dag så är det naturligt att det är honom frågan handlar om. Men vi kommer inte kalla någon för Greken eller Jordgubben heller, det är mycket bättre att använda deras riktiga namn i den mån de blir omskrivna hos oss, säger Markus Gustafsson. 

Han tycker att fler tidningar bör följa efter och tror att en del redan rört sig åt det hållet. 

– Det är journalistiskt väldigt effektivt att använda smek- och öknamn, och man ska göra det enkelt för läsarna. Men man får inte göra för det för enkelt och det får inte bli i det närmaste fiktion av de man rapporterar om. 

Aftonbladet och Expressen har inte landat i samma beslut som Omni, även om båda tidningarna uppger att de fört diskussioner om frågan. 

– Vi har haft en sådan diskussion, och vi kommer fortsätta använda Kurdiska räven. Vi var ju först med att outa Rawa Majid, så vi har länge använt hans riktiga namn och hans alias, skriver Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson i ett sms. 

Omni hänvisar sitt beslut till att Kurdiska riksförbundet uttryckt att många kurder i Sverige känner obehag över hur namnet används i media. Vad tänker du om det?
– Jag tycker att man som publicist ska vara försiktig med att låta sig styras av olika intresseorganisationer, även när de företräder en etnisk grupp. Jag läste Kurdo Baksi i DN häromdagen som verkade tycka att det var utmärkt att Turkiet nu på ett så konkret sätt nu behövde benämna det kurdiska. Den latinska beteckningen för den faktiska arten kurdisk räv är förbjuden i Turkiet, berättade han. Uppenbarligen finns olika åsikter även bland svensk-kurderna.

Även på Aftonbladet har man kvar namnet, men har valt att tona ned det, skriver biträdande redaktionschef Martin Schori i ett sms. 

– Vi använder hans riktiga namn i de flesta rubriker och ingresser, men har kvar i till exempel brödtext för tydlighetens skull. ”Kurdiska räven” har ju blivit så pass etablerat så svårt att helt sluta tvärt. 

Likt Markus Gustafsson tror han dock att smeknamnet är på väg bort.

– Även om det inte finns förbud så tror jag de flesta kommer börja ”fasa ut” smeknamnet, skriver han.

Fler avsnitt
Fler videos