Gå direkt till textinnehållet
En pressbild på statsminister Ulf Kristersson, som man får förutsätta att han är nöjd med.
Foto: Axel Adolfsson/Moderaterna

Statsministerns pressis bad Omni byta bild

I fredags fick Omni ett mejl från Ulf Kristerssons biträdande presschef med ett önskemål om att de skulle byta ut en bild på honom. ”Det tillhör inte vanligheterna”, säger chefredaktören Markus Gustafsson.

En artikel hos Omni där analyser av att Sverige gått med i Nato sammanställdes illustrerades med en brett leende, blundande, statsminister Ulf Kristersson. Det fick regeringeskansliet att reagera och mejla in till redaktionen.

”Är det möjligt att byta bild på statsministern i den här artikeln? Skulle uppskattas”, stod det i mejlet som kom från biträdande presschef Susan Vo Bergqvist.

Så här såg Omnis publicering ut.

Det skriver Omnis chefredaktör Markus Gustafsson på sajtens nystartade utgivarblogg, där olika publicistiska överväganden publiceras.

Annons Annons

– I Utgivarbloggen skriver vi om både små och stora publicistiska avvägningar på Omni. Vi vill ge läsarna mer och bättre insyn i arbetet som sker bakom nyhetsrapportering de ser. När då statsministerns medarbetare mailade och bad oss byta en bild på honom så tyckte jag att det var en fråga som var bra att fånga upp i bloggen, skriver Markus Gustafsson i en mejlkommentar och fortsätter:

– En stor del av Utgivarbloggen är att förklara publicistiska beslut som att namnge eller inte namnge en mördare eller en gängledare. Men jag tycker att även den här typen av frågor är värda att ta upp och ge insyn i, precis som att vi tidigare har tagit upp när politiker vill att vi ändrar en rubrik.

Vad tänker du om att statsministerns pressavdelning agerar så här?
– Allmänt är vi alltid tacksamma för all typ av feedback på arbetet vi gör, oavsett om det är från statsministern, hans medarbetare eller helt andra läsare. Så vi har inget emot att någon hör av sig om våra bildval, det är alltid välkommet. Sen höll vi inte med i sak. Plus att jag blev förvånad över att statsministerns kansli hörde av sig i en sån här fråga, det tillhör inte vanligheterna. Men det måste ju vara upp till dem hur de väljer att arbeta och vad de lägger tiden på, jag har inga synpunkter på det.

Ser du något behov av att ta fram någon bildpolicy som ni kan hänvisa till framöver om något liknande skulle hända igen?
– Nej, det tror jag inte. Det där var ju en av tiotalet bilder vi hade på Kristersson i Omni de dagarna. Vi tyckte väl att det var en bra bild, och att han blundade kanske till och med gjorde den bättre. Men hur en bild uppfattas ligger ju alltid i betraktarens ögon, full respekt för att man kan tycka olika.

Journalisten har utan framgång sökt Susan Vo Bergqvist.

Kommentarer

4 svar till ”Statsministerns pressis bad Omni byta bild”

  1. Omnis val av bild är usel, riktigt dåligt. Oavsett vem som är på bild. Fotografen borde slänga en sådan bild direkt i papperskorgen.

  2. Jag tycker Omnis bild är annorlunda och bra. Att använda pressbilder eller låta politikerna själva välja bilder är inte bildjournalistik.

  3. Kan inte uppfatta bilden som kränkande i någon form! Däremot är den en suverän bild i sammanhanget! Den visar statsministerns totala lycka över att vara ledaren som lyckats föra in Sverige i NATO!

  4. Bilder tagna ur sin kontext, oavsett fotografisk och journalistisk kvalitet, har diskuteras förr.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos