Gå direkt till textinnehållet

Omfattande debatt inom SVT

Journalistens reportage Larmet från tv-huset har vållat stor debatt på SVT. Ett internt brev har skickats till ledningen för online­redaktionen med krav på förändringar. ”Det här är ett guldläge för ledning att ta vara på. Det finns ett stort engagemang”, säger journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg.

Flera SVT-chefer har tagit upp reportaget på redaktionsmöten och extrainsatta möten efter Journalistens publicering för tre veckor sedan. Även på avdelningar utanför nyhetsdivisionen har chefer hållit möten för att diskutera problemen som lyfts fram i artikeln, bland annat i förebyggande syfte.

Källor på SVT Nyheter berättar om reaktionerna:

– Det har varit krismöten och chefer har rensat sina scheman och öppnat dörrarna för enskilda samtal.

Annons Annons

– Ledningen har fått eld i baken angående arbetsmiljön, vilket på många sätt är den enkla och braskande frågan. Det man däremot inte nämner är den journalistiska inriktningen samt resursfördelningen, eftersom de är mycket svårare frågor.

Ledningen har börjat vidta åtgärder, men några ställer sig tveksamma till om det kommer att leda till förbättringar.

– Ska man förbättra den psykosociala arbetsmiljön och stoppa avhoppen måste man presentera en begriplig publicistisk idé, en verksamhetsplan. Vi får snömos och klickstatistik av ledningen. Det är fattigt.

19 fast anställda journalister på SVT Nyheter Online har skrivit under ett protestbrev som lämnats över till ledningen. Enligt vad Journalisten erfar innehåller brevet krav som rör både arbetsmiljön på onlineredaktionen, och onlinejournalistiken. Huvudbudskapet är att journalistisk kvalitet och ett starkare public service-perspektiv måste genomsyra verksamheten. Enligt en uppgiftslämnare ska ledningen ha tagit emot brevet ”på ett bra sätt”.

Journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg berättar att reaktionerna har varit många.

– Jag får intrycket att ledningen tar detta på allvar. Och det har pratats mycket kollegor emellan, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben, som har ordnat tre medlemsmöten på nyhetsdivisionen med anledning av reportaget.

Hur har reaktionerna från medlemmarna varit?
– Många känner igen sig i beskrivningen i reportaget, andra har inte märkt av problemen, eller känner inte igen sig. Det är ju inte konstigt. SVT Nyheter är väldigt uppdelat. Men det har satt igång en diskussion, och folk pratar om sin egen arbetsmiljö och om möjligheten att utvecklas, och det är bra.

Även nyhetsjournalistiken har debatterats. En journalist hävdar att den onlinejournalistik som SVT satsar på är direkt skadlig för företaget.

– När jag läste Jan Helins svar om den journalistiska inriktningen i ert reportage blev jag riktigt förbannad. Han pratade om ”digital genreupplösning”. Han vet bättre. SVT har ett mycket högt förtroende hos allmänheten medan kvällstidningarna har ett mycket lågt förtroende. Såväl SVT Nyheter som Aftonbladet och Expressen gör bra undersökande journalistik. Förtroendeskillnaden mellan oss och kvällstidningarna beror bara på att vi inte publicerar boulevardjournalistik och kändisnyheter. När SVT Nyheter släpper ifrån sig en enda artikel som uppfattas som ”snaskig” sänker det förtroendet för hela SVT, precis som det har gjort för Aftonbladet. Detta vet Jan Helin för han har själv sagt det på det Meg-seminarium 2013 som ni hänvisade till i en av era artiklar.

– Aftonbladet behöver inte ha högt förtroende hos allmänheten för de tjänar pengar ändå. Men om förtroendet för SVT sjunker kommer politikerna att använda det som en ursäkt för att kapa vår budget rejält. Det här handlar inte om en akademisk fråga om journalistik och målgrupper – det här handlar om SVTs existensberättigande. Eftersom Jan Helin inte kan hantera den ekvationen, måste SVTs vd Hanna Stjärne nu kliva in och sätta ner foten, säger medarbetaren.

Hanna Nyberg tycker att ledningen ska ta tillvara på medarbetarnas engagemang:

– Vi som klubb försöker verka för att det ska finnas ett forum där man ska kunna diskutera journalistiken på redaktionell nivå. Det här är ett guldläge för ledningen att ta vara på. Det är tydligt att medlemmarna är väldigt engagerade och älskar public service, säger Hanna Nyberg.

Ledningen på SVT Nyheter har valt att avstå ytterligare intervjuer och uppger i ett mejl till Journalisten att cheferna nu arbetar med resultaten från medarbetarundersökningen och tar fram handlingsplaner.

JOHANNES NESSER
KLAS GRANSTRÖM

Fler avsnitt
Fler videos