Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
18 augusti, 2016
Mittmedias nya organisation Enligt ett av förslagen som Mittmedia lade fram som grund för en ny strategi kan koncernen komma att säga upp 75 procent av sina journalister och omvandla koncernens 28 dagstidningar till gratistidningar. VD Per Bowallius menar att DNs uppgifter är ”olyckliga” och inte ska ses som beslutsunderlag.
I dag briserade en bomb i branschen när DN rapporterade om koncernens möte i juli som ledde till att Mittmedia bytte VD till Per Bowallius.
Det ena förslaget som togs fram sammanfattas av DN som att Mittmedia skulle fortsätta följa den gamla strategin som dragits upp. Alltså att fortsätta driva på den digitala omvandlingen i hög fart och utnyttja pappersprodukten så länge den gav inkomster.
Det andra förslaget är mer radikalt. Inom bara 15 månader skulle koncernen säga upp 422 av sina 555 journalisttjänster. Samtidigt skulle de prenumerationsbaserade morgontidningarna komma att göras om till gratistidningar som skickas ut tre dagar i veckan. Flera av tidningarna skulle slås ihop och gratistidningarna skulle enligt uppgifterna kompletteras med en helgbilaga, där 80 procent av innehållet skulle vara gemensamt för de 28 tidningarna. Digitalt skulle också nyheter publiceras som finansieras med annonser.
Klart är att styrelsen för Mittmedia bestämt att dessa två förslag ska jobbas vidare med, det bekräftar också Per Bowallius till Journalisten. Men hur mycket av de här förslagen som kommer bli verklighet är en helt annan sak menar han.
– Till att börja med vill jag inte kalla det förslag eller underlag för beslut, det här är scenarieperspektiv kring hur vi skulle kunna förhålla oss till verkligheten i framtiden. Det är verktyg för att förstå hur olika lösningar skulle slå mot verksamheten och man ska inte förväxla detta med beslutsunderlag, säger Per Bowallius till Journalisten.
Styrelsen har ju dock bestämt att de här två strategierna skulle följas upp – och beställt fram förslag på dem. Så delar av de här uppgifterna lär väl bli verklighet?
– Inom den nya koncernledningen har vi startat upp en strategiprocess där vi hade det första mötet bara för två dagar sedan. Där tittar vi på hur vi ska hantera och jobba med strategiprocessen framåt. Det här är delar i den, att förstå på djupet hur sådana här saker skulle påverka vår affär. Så länge vi inte har det klart för oss så kan vi inte börja prata strategier, säger Per Bowallius (bilden).
Bowallius bekräftar att gratistidningar är ett av de spår, eller "scenarion" som han kallar dem, som koncernen tittar på just nu.
– Vi tittar brett på detta och vi måste fortsätta ha en öppen diskussion om dessa. Ja, vi har 28 lokaltidningar men man ska komma ihåg att det är väldigt stor skillnad på dem. Vår största tidning Nerikes Allehanda är mer än dubbelt så stor som vår minsta tidning. Så vi har olika typer av situationer för våra olika tidningar vilket också påverkar våra framtida strategier.
När ska en ny och klar strategi spikas?
– Vi har sagt att processen ska ta augusti och september, sen har vi ett styrelsemöte i september där vi lägger fram underlag för att spetsa till en ny inriktning för koncernen. Sen får vi se hur spetsig den blir. En stor utmaning för oss är att vi måste finanisera en sådan här omställning med eget kassaflöde och då kan vi inte vara ovarsamma med våra pengar. Hälften av våra intäkter kommer fortfarande från våra prenumeranter så det är olyckligt att det nu blir ett sådant här perspektiv på frågan. Men planen för hur vi ska jobba framåt styrs inte av den här typen av artiklar som DN har.
28 augusti, 2019 | Den 2 september träder Mittmedias nya organisation i kraft. 24 journalisttjänster försvinner, desken och sporten decentraliseras, och tio titlar får egna chefredaktörer.
28 augusti, 2019 |
Gabriel Ehrling Perers har utsetts till chefredaktör och ansvarig utgivare för Avesta Tidning.
FOTO: Tor Johnsson
16 augusti, 2019 |
10 journalisttjänster, inte 14, försvinner från Sundsvall, enligt chefredaktören. Fackklubben hänvisar till att siffran 14 kommer från Bonnier News. UPPDATERAD
FOTO: Tor Johnsson
15 augusti, 2019 |
23 av 24 journalisttjänster som försvinner från Mittmedias titlar finns i den norra delen av koncernen. Journalistklubben motsätter sig både nedbemanningen och fördelningen av tjänster. RÄTTAD
FOTO: Tor Johnsson
26 juni, 2019 |
Bonnier News önskar rekrytera sju nya chefredaktörer till Mittmedia-titlarna. Nu söker de lämpliga kandidater, bland annat via ett pressmeddelande.
FOTO: Alexander Donka
13 juni, 2019 |
Ett försämrat annonsläge och sämre ekonomi på vissa titlar än vad Bonnier News trodde när de köpte Mittmedia gör att nedbemanningen på 30 tjänster är nödvändig, menar affärschefen Mikael Nestius.
FOTO: Tor Johnsson
13 juni, 2019 |
De tre mindre tidningarna i Västmanland ska stärkas på VLTs bekostnad, enligt publishern Daniel Nordströms förslag. Argumenten är flera. UPPATERAD
FOTO: Tor Johnsson
13 juni, 2019 |
30 journalisttjänster föreslås försvinna från norra Mittmedia. Hårdast drabbas tidningarna i Västernorrland. ”Ett dråpslag för ÖP och ÖA”, enligt klubbordförande Johanna Hejdenberg, som menar att medarbetarnas engagemang tar stryk.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
och Amanda Romare är nya skribenter på SvD Kultur.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies