Gå direkt till textinnehållet

Förnyad kritik mot förbundsledningen

Journalistförbundets ledning vill att medlemmarna ska rösta ja i Las-omröstningen ”och därmed godkänna deras svek mot ett kongressbeslut i efterhand”, skriver fyra klubbordförande inför medlemsomröstningen.

Med start imorgon får 10 000 yrkesverksamma medlemmar i Journalistförbundet rösta om det nya huvudavtalet, som debatteras i Sveriges riksdag i eftermiddag.

Förbundets tidigare ja till huvudavtalet har väckt stark intern kritik och frågan har debatterats i en rad debattinlägg under året.

Idag förnyar fyra klubbordförande i Journalistförbundet sin kritik mot förbundsledningen och uppmanar medlemmarna att rösta nej.

Annons Annons

”Vi kommer att rösta nej, och skälet till det är dubbelt. Vårt nej är dels en protest mot den kraftigt försämrade Las-lagen, dels ett krav på förbundet att försöka förhandla fram ett eget – och bättre – omställningsavtal.

Vi menar att förbundsledningen genom sitt agerande har åsidosatt ett tidigare kongressbeslutet om att SJF inte ska vika sig när det gäller anställningstryggheten. Dessutom utan att involvera medlemmarna”, skriver Thomas Berglund, klubbordförande SvD, Margaretha Levin Blekastad, ordförande Promediaklubben, Sara Milstead, klubbordförande Aftonbladet och Janne Spångberg, klubbordförande Expressen.

De undertecknar dock sin debattartikel i Journalisten som enskilda medlemmar, inte som klubbordförande.

 

Fler avsnitt
Fler videos