Gå direkt till textinnehållet

Nya visselblåsarlagen får kritik: ”Meddelarskyddet mer robust”

En följd av den nya visselblåsarlagen kan bli färre tips om missförhållanden till medier. ”Meddelarskyddet är mycket mer robust”, säger FGJ-ordföranden Fouad Youcefi.

Idag träder den nya lagen till skydd för personer som rapporterar om missförhållanden i kraft. Journalistförbundet har på lagförslagsnivå kritiserat den nya visselblåsarlagen. Bland annat eftersom meddelarskyddet undergrävs när medarbetare uppmanas slå larm om missförhållanden via myndighetskanaler med strikta sekretessregler i stället för genom att vända sig till medier.

Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen grävande journalister, ser en tydlig risk för att färre människor kommer höra av sig med tips om missförhållanden till medier med den nya lagen.

– Det är i och för sig viktigt att det görs något åt missförhållanden, oavsett på vilket sätt, men en effekt kommer att bli att allmänheten mer sällan kommer att få veta om missförhållanden inom privata företag och organisationer. Vill journalister berätta de här storysarna måste man kanske jobba ännu hårdare, säger han.

Annons Annons

– I den offentliga sektorn har redan många myndigheter visselblåsarfunktioner som journalister prenumererar på att läsa.

Ett problem han ser med lagen är att det ställs krav på en oberoende visselblåsarenhet på varje myndighet.

– Det tror jag blir väldigt svårt i mindre kommuner, där det finns risk att samma chefer ska utreda också kan vara föremål för anmälningarna. Jag tror också att det kan bli ett krångligt och byråkratiskt system.

– Meddelarskyddet är mycket mer robust, utan de begränsningar som finns i visselblåsarsystemet. Det är dumt när regeringen skriver att man ska visselblåsa internt först, innan man kontaktar media. Visselblåsare i offentlig sektor har ett ännu starkare skydd när man kontaktar medier. Politiker borde se till att myndigheter ägnar mer kraft åt att utbilda personalen kring det.

Inte bara anställda omfattas av visselblåsarskyddet, utan även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan, och aktieägare som är verksamma i bolaget.

Verksamheter med minst 50 anställda måste dessutom införa interna rapporteringskanaler, och det kommer att införas externa visselblåsarfunktioner hos myndigheter som utses av regeringen.

Fler avsnitt
Fler videos