Gå direkt till textinnehållet

Ny lag ska underlätta för visselblåsare

Regeringens lagförslag innebär att alla verksamheter med minst 50 arbetstagare måste införa interna rapporteringskanaler för visselblåsare.

Journalisten har tidigare berättat om det nya lagförslaget som ska stärka skyddet för visselblåsare. Journalistförbundet har kritiserat förslaget som man menar försämrar pressfriheten bland annat eftersom meddelarskyddet undergrävs när medarbetare uppmanas att slå larm om missförhållanden via myndighetskanaler med strikta sekretessregler i stället för genom att vända sig till medier.

I propositionen föreslår regeringen att lagen ska gälla i all privat och offentlig verksamhet och ersätta dagens visselblåsarlag. I propositionen föreslås att inte bara anställda ska omfattas av skyddet, utan även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan och aktieägare som är verksamma i bolaget.

Verksamheter med minst 50 anställda måste dessutom införa interna rapporteringskanaler, och det kommer att införas externa visselblåsarfunktioner hos myndigheter som utses av regeringen.

Annons Annons

Lagen föreslås träda i kraft den 17 december 2021.

Fler avsnitt
Fler videos