Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet välkomnar Attendodomen och vill utöka meddelarskyddet

En chef och en hr-representant på vårdbolaget Attendo döms till dagsböter för att ha gett ett vårdbiträde en erinran när hon i Expressen slog larm om missförhållanden. Domen välkomnas av Journalistförbundet. UPPDATERAD.

I en artikel i Expressen i maj 2020 kritiserade vårdbiträdet Stine Christophersen sin arbetsgivare Attendo för bristande smitthantering på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm.

Efter publiceringen gav Attendo henne en skriftlig erinran för illojalitet, vilket hon berättade om för SR Ekot och P1 Dokumentär. Erinran drogs sedermera tillbaka, men i april åtalades två chefer och en hr-representant på Attendo för brott mot meddelarskyddet, som ska hindra vissa arbetsgivare att bestraffa anställda som använt sig av sin meddelarfrihet för att informera medier om missförhållanden.

På tisdagen kom domen: en av cheferna samt hr-representanten döms till dagsböter medan en tredje person frias.

Annons Annons

Stine Christophersen säger till Dagens Nyheter att hon är ”två tredjedelar nöjd med domen”:

”Jag hade gärna sett att alla tre blev dömda. Men det är ändå bra. Domen sänder den signal jag efterfrågar. Det ska vara tydligt att man har rätt att prata med media. Det är en del av patientsäkerheten för vårdpersonal”, säger hon till DN.

Journalistförbundet välkomnar i en debattartikel i Journalisten domen.

”När medvetenheten om lagen om meddelarskydd ökar, kommer förhoppningsvis fler våga slå larm om missförhållanden i framtiden”, skriver förbundsordförande Ulrika Hyllert och Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupps ordförande Erika Wiman Snäll i debattartikeln.

De vill också se en utökning av meddelarskyddet till hela arbetsmarknaden, och i ett första steg för all verksamhet som finansieras med skattepengar. Det finns ett tidigare förslag om att införa meddelarskydd inom kollektivtrafiken, något förbundet vill att den nya regeringen nu dammar av och gör verklighet av.
 

Uppdatering 20 oktober: Efter domarna fråntas nu Attendo driften av äldreboendet Sabbatsbergsbyn. Beslutet som fattas av Norrmalms stadsdelsnämnd på torsdagskvällen är en följd av domen i tingsrätten och Ekots granskning. Det uppger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) för Ekot. Hon menar att Stockholms stad saknar förtroende för vårdbolaget.

Fler avsnitt
Fler videos