Nya anklagelser mot tidigare Aftonbladet-chef
En tidigare chef på Aftonbladet har tidigare anklagats för våldtäkt, en utredning som lades ned. Nu talar ytterligare en kvinna ut om trakasserier från samma man. Även SVT skakas av nya vittnesmål om tafsande profiler.
Metoo fortsätter att locka fram nya vittnesmål om övergrepp och trakasserier inom mediebranschen. Den tidigare chefen på Aftonbladet anklagades för våldtäkt redan för två år sedan, en utredning som lades ned. I DN kliver nu Filippa Berg, ansvarig utgivare på Schibsted-sajten Lajkat.se, fram och anklagar mannen för att under flera år utnyttjat sin maktposition för att kontrollera och trakassera henne både psykiskt och fysiskt.
Filippa Berg säger att mannen förgrep sig på henne fysiskt under deras förhållande och enligt henne hade han vid några tillfällen sex med henne trots att hon bad honom att sluta. Även fyra tidigare medarbetare som DN pratat med beskriver mannen som en maktfullkomlig person som mobbar och fryser ut dem som kritiserar honom. Mannen är avstängd i väntan på utredning meddelar Lajkats styrelseordförande och tidigare vd Pontus Ogebjer.
"Det är uppgifter som kommit till vår kännedom i dag. Vi ser allvarligt på det som framförts, har upprättat ett personalärende och undersöker uppgifterna närmare. Under den tiden är medarbetaren arbetsbefriad", skriver Pontus Ogebjer till DN.
Samtidigt skakas SVT av nya anklagelser om en infekterad arbetsmiljö med trakasserier. Sedan tidigare utreds en känd programledare för att ha utnyttjat sin maktposition för att få sex av en yngre kvinnlig kollega. Journalisten har också tidigare rapporterat om de två SVT-chefer som fått lämna företaget, en för att han försökt köpa sex av en 15-åring och den andra efter anklagelser om sexuella trakasserier. I en artikel i Aftonbladet anklagas nu flera SVT-profiler för sexuella kränkningar och övertramp.
”Många unga kvinnliga medarbetare har genom åren blivit utsatta av vissa äldre manliga profiler, som till en början vill ge sken av att de visar sitt stöd, vill hjälpa till men där det sen blivit tydligt att de vill komma innanför trosorna på kvinnorna. Och det blir aldrig några konsekvenser för dem”, säger en person till Nöjesbladet.
En känd profil ska ha tagit en kvinnlig kollega mellan benen på en firmafest. Samma kvinna vittnar om flera manliga profiler på SVT som genom åren ska ha visat upp ett olämpligt beteende.
”En programledarkollega förklarade för mig att jag var så snygg, att vore han inte redan sexuellt tillfredsställd hade han gått in på toa och runkat”.
Personer med insyn berättar också för Nöjesbladet hur en folkkär SVT-profil skyddats av SVT-ledningen under många års tid. Mannen, som under decennier varit en av kanalens stora dragplåster, ska bland annat ha sexuellt trakasserat flera kvinnliga medarbetare i form av att vara närgången, ha skickat sex-sms och olämpliga bilder. Mannen som pekas ut ska ha bett om ursäkt för sitt beteende på stormöten inför sina kollegor.
Camilla Hagert, presschef på SVT, säger att företaget har annorlunda rutiner i dagsläget.
”Nu har vi tydliga rutiner och policys för det men det hade man ju säkert inte tidigare, men möjligen blev det startskottet för att man började se över de här sakerna. Hanna (Stjärne, VD) har väldigt tydlig gentemot oss medarbetare. Man ska ta kontakt med sina närmaste chefer eller HR-avdelning om man har blivit utsatt för något.
2015 publicerade Journalisten en stor granskning av de stundtals usla arbetsvillkoren bland produktionsbolagen för TV och radio. DN har nyligen gjort en egen granskning av produktionsbolagen, där en rad vittnen berättar om problem med trakasserier, gratisarbete och strikta hierarkier som skapat en ohållbar arbetsmiljö. I en annan artikel i DN menar nu Peter Mild, ordförande i tv-fotografernas förening, att unga personer utnyttjas.
”Situationen håller på att urlaka en hel bransch”, säger han till DN.