Gå direkt till textinnehållet

De lämnade Frilans Riks styrelse – i protest

Två tidigare ledamöter ur Frilans Riks styrelse väljer nu att träda fram och berätta att de lämnade styrelsen på grund av ekonomiska tvister – och dåligt arbetsklimat.

Under konflikten i Frilans Riks styrelse har flera anklagelser riktats mot ledningen och mot styrelsens interna arbete. En suppleant i styrelsen, Nana Eshelman Håkansson, valde tidigare i juni att hoppa av eftersom hon saknade förtroende för Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt. Ytterligare en ledamot, Bella Stenberg, har tagit en paus från det riksfackliga arbetet.

Nu väljer två tidigare ledamöter i Frilans Riks styrelse, Aminata Grut och Michael Tapper, att träda fram och berätta om sina erfarenheter av styrelsearbetet i en debattartikel i Journalisten. Båda var engagerade i den internationella konferensen Nordic Freelance 2018 i Malmö. Det ”dåliga arbetsklimatet” i Frilans Riks styrelse bidrog till att Michael Tapper hoppade av styrelsen, medan Aminata Grut hamnade i en ekonomisk tvist med styrelsen om ersättning för nedlagt arbete.

Dessutom riktar Tapper och Grut hård kritik mot ledarskapet, som de menar skapade misstro i stället för sammanhållning i Frilans Riks.

Annons Annons

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt och kassören Hasse Hedström bemöter kritiken och menar att Aminata Grut fått betalt för sitt arbete, samt att Nordic Freelance gick med förlust.

Fler avsnitt
Fler videos