Gå direkt till textinnehållet

DNs digitala läsarintäkter finansierar hela redaktionen

Dagens Nyheter gjorde 240 miljoner i vinst krisåret 2022. De digitala prenumerationsintäkterna ökade med 20 procent. ”Vi började experimentera tidigt med betalväggar och har lärt oss vad som fungerar”, säger redaktionschefen Anna Åberg.

Trots inflation och kraftigt ökade kostnader för bland annat papper och bränsle gjorde DN en vinst på 240 miljoner kronor förra året (att jämföra med 269 miljoner 2021). Tidningens fleråriga satsning på att förstärka redaktionen och journalistiken har gett resultat, säger redaktionschefen Anna Åberg.

Läsartillväxten finns på sajten. Intäkterna från DNs helt digitala prenumerationer ökade med 20 procent 2022 och är nu i nivå med kostnaden för hela redaktionen.

– Vi var hyfsat tidigt ute med att experimentera med betalväggar brett, och har haft ganska många år på oss att lära oss hur vi ska jobba, vad som fungerar och inte. Vi insåg tidigt att för DN var kärnan att hålla fast vid kvalitetsjournalistiken. Det har varit en naturlig väg för oss, och har fungerat väldigt väl, säger Anna Åberg.

Annons Annons

Hon berättar att DNs strategi att rabattera eller göra sajten gratis för nya läsare i flera kampanjer de senaste åren haft god effekt med en konverteringsgrad på mellan 20 och 30 procent av de nya läsarna. Drygt 260 000 av DNs 382 000 prenumeranter är idag helt digitala.

Är det frestande att lägga ner papperstidningen när de digitala prenumerationerna betalar hela redaktionen?
– Nej, vi är långt ifrån det. Vi har många printprenumeranter som älskar sin papperstidning, och den står för en stor del av intäkterna även om kostnaderna också ökar.

– Däremot är det en trygghet att veta att om allt skulle förändras väldigt snabbt så har vi en högre fallhöjd.

Kommer ni fortsätta förstärka redaktionen nu?
– Vi har inga sådana konkreta planer för 2023. Vi har gjort stora förstärkningar sedan 2019, och har inte sett helårseffekterna på kostnadssidan ännu. Vi vill också kunna fortsätta resa mycket, vi hade höga kostnader för resor förra året med kriget i Ukraina och vill ha kvar den handlingsfriheten.

 

Fler avsnitt
Fler videos