Gå direkt till textinnehållet

De vinner CPJs pressfrihetspris

Committe to Protect Journalists internationella pressfrihetspris delas mellan fyra journalister från Georgien, Indien, Mexiko och Togo.

CPJs pressfrihetspris som delats ut sedan 1996 går i år till Nika Gvaramia, Georgien, Shahina K.K., Indien, María Teresa Montaño, Mexiko och Ferdinand Ayité, Togo.

2019 grundade Nika Gvaramia den oberoende tv-kanalen Mtavari Arkhi där han också är programledare och bland annat har avslöjat myndighetskorruption. Han dömdes förra året till 3,5 års fängelse för korruption i en rättegång som dömts ut som politiskt motiverad. Han benådades av Georgiens president i juni i år efter att ha tillbringat över ett år i fängelse.

Shahina K.K. är en erfaren indisk journalist som bland annat bevakat människorättsfrågor och för närvarande arbetar för magasinet Outlook. Hon var en av de första indiska journalisterna som åtalades för terrorism efter att den drakoniska antiterrorlagstiftningen infördes i Indien 2010. Efter 13 år har hon fortfarande inte fått någon rättegång, och hon är släppt mot borgen. Om hon döms riskerar hon tre års fängelse.

Annons Annons

María Teresa Montaño är en granskande reporter på The Observer, Mexiko. Hennes rapportering om mäns våld mot kvinnor och om korruption har lett till att hon mottagit flera mordhot och trakasseras av statliga och lokala myndigheter.

Ferdinand Ayité är chef för publikationen L’Alternative som är känd för sina korruptionsgranskningar i Togo. Ayité har trakasserats och hotats av myndighetspersoner. I mars 2023 flydde han och L’Alternatives chefredaktör Isidore Kouwonou landet efter att de dömts till tre års fängelse för att ha ”förolämpat myndigheter” och ”spridit falska nyheter”.

Prisutdelningen sker den 16 november i New York.

Fler avsnitt
Fler videos