Här är några av studenterna som ska livegräva i Malmö och Lund. FOTO: Johan Persson / Lunds universitet

Nu startar Skånes största livegräv

4 mars, 2013

Journaliststudenter på Lunds universitet ska under tre veckor skärskåda sex myndigheter i Malmö och Lund i Skånes största livegräv. Varje dag ska sajten uppdateras – och tipsen har redan börjat komma in.

Studenterna på den journalistiska påbyggnadskursen vid Lunds universitet ska från och med i dag och fram till den 22 mars arbeta med grävande journalistik i realtid.

Sex grupper ska skärskåda varsin myndighet, bland annat kollektivtrafiken, polisen, sjukhusen och räddningstjänsten. Grupperna ska löpande uppdatera sin livegranskningssajt under arbetets gång. Första uppdateringarna kommer att göras i morgon tisdag.

Andreas Mattsson, universitetsadjunkt och tidigare webbredaktör på Sydsvenskan, blir ansvarig utgivare för grävsajten.

Varför satsar ni på livegräv?
– Det sammanfogar i princip allt som studenterna lärt sig hittills i utbildningen, från det teoretiska med bland annat offentlighetsprincipen och pressetiska bedömningar, till det praktiska med att göra TV och skriva artiklar. Dessutom kommer de att använda sociala medier för att få in tips. Det är viktigt att studenterna får arbeta med riktig journalistik och inte bara skriva för internt bruk, säger Andreas Mattsson.

Hoppas du på några stora avslöjanden?
– På något sätt beror det på vad de gör av det. Men med tanke på de idéer som de har så ser det bra ut.

Ett problem med livegräv kan ju vara att man publicerar innan man har en helhetsbild. Är du orolig för att det ska hända?
– Vi har diskuterat det och varje grupp ska ha en diskussion med mig som ansvarig utgivare innan något publiceras. Vi ska inte förhasta oss.

Du kan följa livegrävet här.

(Fotot av Andreas Mattsson taget av Linda Berglund/Gotlands Tidningar.)

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies