Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihetsfond blir största ägare av franska Le Monde

Numer är den största ägaren av tidningen Le Monde fonden ”Fonds pour l'indépendance de la presse”. Det sedan två av ägarna beslutat att skänka sina aktier till fonden. Det skriver Le Monde i ett pressmeddelande

Den franska affärsmannen Xavier Niel köpte i helgen den tjeckiske miljardären Daniel Kretinsky alla aktier i franska tidningen Le Monde. Direkt därefter skänkte han dem, plus de aktier han ägde sedan tidigare till en fond som ska garantera tidningens fortlevnad. 

Enligt Financial Times så betalade Xavier Niel runt 50 miljoner euro för aktierna. 

Samtidigt uppgav en annan miljardär, Matthieu Pigasse, att även han avsåg att skänka sina aktier i tidningen till den oberoende fonden. 

Annons Annons

”Dessa två nyheter är två viktiga milstolpar för att säkerställa vår redaktions oberoende”, skriver ordföranden Loius Dreyfus och chefredaktören Jérôme Fenoglio i ett pressmeddelande. 

När Daniel Kretinsky köpte in sig i Le Monde 2018, genom att köpa aktier från Matthieu Pigasse, väckte det stark kritik, bland annat då hans förmögenhet till stor del kommer från kolkraft och för att det fanns en oro att han skulle lägga sig i det publicistiska arbetet, skriver Financial Times. 

Efter förändringarna kommer den näst största ägaren i tidningen vara en organisation som ägs av anställda på tidningen och av läsare. 

Fler avsnitt
Fler videos