Gå direkt till textinnehållet

Nu ska tvisten mellan Ekis Ekman och Arbetaren avgöras

Syndikalisternas tidning Arbetaren hävdar att uppsägningen av Kajsa Ekis Ekman som tidningens chefredaktör egentligen var en avbrytning av en provanställning. ”Det står inte i anställningskontraktet att det var en provanställning, då är det inte en provanställning”, säger Anders Karlsson, ombud för Kajsa Ekman. Förhandlingen inleddes idag.

I slutet av augusti beslutade fackförbundet SACs centralkommitté att säga upp journalisten och författaren Kajsa ”Ekis” Ekman, efter en uppslitande intern konflikt kring dåvarande vd Thomas Karlssons beslut att anställa henne som Arbetarens ställföreträdande chefredaktör under ett års tid. Vd Thomas Karlsson fick i samma veva sparken för att han tecknat anställningskontraktet med Ekman utan att först ha informerat bolagsstyrelsen och redaktionen i förväg.

Kajsa Ekis Ekman valde att ta strid om uppsägningen och under året har partnerna försökt nå en förlikning, utan framgång. På måndagsmorgonen inleddes förhandling i arbetstvisten mellan Kajsa Ekman och Arbetaren Tidnings AB i Stockholms tingsrätt. Skälet till att målet hamnar i tingsrätten i stället för Arbetsdomstolen är att Kajsa Ekis Ekman vid tillfället för uppsägningen inte var medlem i något fackförbund som kunnat driva hennes fall.

– Det är olyckligt att vi har hamnat här. Vi har lagt ned tid och resurser för att nå en överenskommelse, men det har inte gått, sade Jenny Stendahl, ledamot i SACs centralkommitté och ordförande i Arbetaren Tidnings AB styrelse, till Journalisten strax innan förhandlingen startade på måndagsmorgonen.

Annons Annons

Den första förhandlingsdagen inleddes med bråk kring vilken bevisning som ska tillåtas, eftersom många handlingar skickats in för sent till rätten, efter stupstocken den 17 april.

Kajsa Ekis Ekman kräver att uppsägningen ogiltigförklaras, att hon får ersättning för månadslön om 37 000 kronor som inte har betalats ut sedan den 1 november, samt allmänt skadestånd om 350 000 kronor för uppsägning utan saklig grund samt brott mot föreskrifter i Lagen om anställningsskydd.

Arbetaren Tidnings AB hävdar att Kajsa Ekis Ekmans kontrakt på ett år inleddes med en provanställning om sex månader, och att hon alltså inte blivit uppsagd, utan att hennes provanställning avbrutits i förtid, vilket är möjligt att göra.

– Att det är en provanställning framgår av anställningskontraktet, sade Jenny Stendahl till Journalisten.

Men det bestrider Kajsa Ekis Ekmans ombud advokat Anders Karlsson:

– Rutan med ”provanställning” var inte ikryssad och det framgår ingen annanstans i kontraktet att det skulle ha varit en provanställning. Det står inte i anställningskontraktet att det var en provanställning, då är det inte en provanställning. Dessutom har dåvarande vd Thomas Karlsson uppgett att det inte rörde sig om en provanställning. Frågan diskuterades under anställningsintervjun, och Kajsa Ekman var mycket noga med att det inte skulle vara en provanställning.

I Kajsa Ekis Ekmans anställningskontrakt framgår att anställningen inte var en provanställning utan en tidsbegränsad anställning.

I anställningskontraktet finns dock en hänvisning till det kollektivavtal som gäller för Arbetaren Tidnings AB och i det avtalet framgår att anställningar inleds med sex månaders provanställning.

– Kajsa Ekman var inte med i facket. Hennes anställningskontrakt gäller före kollektivavtalet, sade Anders Karlsson till Journalisten.

Under eftermiddagen hörs bland andra tidigare vd Thomas Karlsson som vittne. Rättegången väntas pågå i två dagar.

Fler avsnitt
Fler videos