Gå direkt till textinnehållet

Kajsa Ekis Ekman: ”Jag tror det här kommer att bli jättebra om de bara ger mig en chans”

Inne på Arbetarens redaktion jobbar den nya tillförordnade chefredaktör Kajsa Ekis Ekman för att vinna ägarens och redaktionens förtroende. ”Jag har redan beställt texter från ett antal skribenter”, berättar hon.

Anställningen av Kajsa Ekis Ekman som vikarierande tillförordnad chefredaktör för fackförbundet SAC Syndikalisternas tidningen Arbetaren ledde till kaos i organisationen och på redaktionen.

Tidningsstyrelsen avgick, tre journalister fick LAS-varningar för att de protesterat mot utnämningen, två har sagt upp sig och i helgen beslutade SACs högsta ledning centralkommittén att sparka tidningsbolagets vd Thomas Carlsson som beslutat om anställningen utan bolagsstyrelsens godkännande.

Protesterna från redaktionen rör bland annat Kajsa Ekis Ekmans ställningstaganden om transfrågan samt inställning till RT (Russia Today) samt Kyiv Independents bevakning av den ryska invasionen av Ukraina. Dagens ETC avbröt i våras samarbetet med Kajsa Ekis Ekman efter att hennes uttalanden om RT kommit till utgivarens kännedom.

Annons Annons

I söndags postade Kajsa Ekis Ekman ett foto på Instagram och Facebook där hon iförd en tröja med Arbetarens logotyp välkomnas till redaktionen av Monika Dolfin, SAC.

”Här gör jag min första dag som vikarierande chefredaktör för Arbetaren! Det ska bli så kul, jag har alltid drömt om det här jobbet. Det känns som att komma tillbaka till mina rötter, SAC var min första fackförening och jag brukade skriva för dem på David Jonstads tid”, skrev Kajsa Ekis Ekman i inlägget.

Men redan på lördagen hade SACs centralkommitté beslutat att Kajsa Ekis Ekmans kontrakt ska hävas. Det har dock inte skett än och hon har dock inga planer på att sluta. Nu arbetar hon från redaktionen med ett hot om avstängning och arbetsbefrielse hängande över sig.

– Naturligtvis är jag på redaktionen, det är en självklarhet när man har en anställning. Jag har redan beställt texter från ett antal skribenter i Sverige, Chile och andra länder samt gjort upp en skiss på hur arbetarbloggen ska fungera, säger Kajsa Ekis Ekman.

– Jag är jätteglad för jobbet och tror att jag kommer göra en spännande tidning. Jag hoppas och tror också att SAC förstår innebörden av LAS och att de kommer ge mig en chans att göra det här jobbet så de får se hur det blir.

Vad tänker du om reaktionerna på din tillsättning från delar av personalen, och att tre har blivit LAS-varnade?
– Jag har inget med det att göra och det är inget jag beslutat om. Generellt sett så tycker jag att det är schysstare, om man inte känner en människa och inte vet hur hon är som arbetskamrat eller chef, att ge personen en chans. Blir det inte bra får man ta det då, men det blir konstigt tycker jag att döma en människa man aldrig träffat på förhand.  Det var ju ingen som frågade vad jag hade tänkt med tidningen ens, det kanske man kunde göra först?

– Jag blir ledsen när man går på fördomar och rädsla i stället för att ta reda på hur det ligger till. Jag tror det här kommer att bli jättebra om de bara ger mig en chans. Sen efter året är slut, kan de ju utvärdera. Men det är inte kul att bli omtalad som något man inte är och utmålad som en person jag alls inte är, säger Kajsa Ekis Ekman.

Fler avsnitt
Fler videos