Gå direkt till textinnehållet

NTM ska börja med algoritmstyrd print

Organisationsförhandlingarna på NTM-tidningarna i Östergötland är avslutade i oenighet och innebär att fem journalister är övertaliga. Journalistklubbarna är kritiska till organisationsförändringen eftersom den är beroende av otestad teknik, som bland annat innebär att algoritmer kommer att styra innehållet i papperstidningarna.

Sparpaketet på Öst Media (tidigare Östgöta Media) innebär neddragning av sju redaktionella tjänster på Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. Två av tjänsterna är vakanta och förhandlingar om övertalighet för fem personer har inletts.

Omorganisationen rör tjänster på sporten, video och webbnavet, men i omorganisationen ingår ett helt nytt system för hur reportrar ska arbeta, och hur tidningarna ska redigeras.

Ett nytt redaktionellt system, Origami, som är utvecklat av NTMs teknikbolag Teknomedia, ska införas den 1 september på alla tidningar i hela NTM-koncernen.

Systemet består av olika program anpassade för vilken roll man har på tidningen. Reportrarna kommer att arbeta enbart i programmet Reporter 360, där man skriver texter, lägger in bilder, bildtexter, videoklipp och taggar. Programmet ska kunna användas på dator, mobil och surfplatta, och tanken är att reportern ska kunna lägga ut innehåll direkt på tidningssajterna utan att gå via en webbredaktör.

Papperstidningarna kommer att hanteras maskinellt, och alla sidplanerartjänster försvinner i NTM. Texter och bilder ska hällas in på sidorna, och nyhetsvärderingen görs dels av nyhetschef, dels av en algoritm som snickrar ihop sidorna utan mänsklig inblandning.

NTM-koncernens redigeringsnav i Norrköping kommer fortsättningsvis att ha reducerad kapacitet och hantera specifika behov i produktionen.

Det innebär också att tidningarna kommer att ha en rigid mall för varje veckodag.

Förändringarna innebär ökade publicistiska krav på reportrarna som måste lämna material som är färdigt för publicering i alla kanaler samtidigt. Dessutom försvinner stödet nästan helt från webbnavet som tidigare har kunnat bearbeta texter, bilder och videor från reportrarna, och till exempel maskat detaljer i en bild från en olycksplats. Det måste reportrarna nu göra själva på plats innan de skickar det för publicering. I den nya organisationen försvinner även bildchefstjänsten och printchefstjänsten.

Calle Slättengren, ordförande för journalistklubben på Norrköpings Tidningar, anser att arbetsgivaren har förhandlat i fel ordning.

– För att den nya organisationen ska fungera krävs att det nya redaktionella systemet fungerar som de har tänkt. Och systemet är inte testat, det är inte ens färdigt, säger Calle Slättengren.

Klubbarna är också kritiska till att man lägger ännu större arbetsbörda på reportrarna.

– Om man åker ut på en trafikolycka som kvällsreporter hamnar man i en stressig situation. Man ska ta sig dit snabbt, ta bild och film som man ska lägga ut på sajten direkt, intervjua folk på plats och skriva en text. Tidigare har man kunnat skicka bildmaterialet till webbredaktörerna som tar hand om det och pixlar registreringsskyltar, och man har kunnat ringa in och berätta vad som hänt. Nu ska reportern fixa allt själv med en mobiltelefon under tidspress vid en olycksplats. Det ökar risken för att det blir fel, och då är det reportern som kommer att få skulden för det, säger Calle Slättengren.

Öst Medias publisher Anna Lindberg menar att man måste följa upp noga hur arbetsbördan för reportarna ser ut i den nya organisationen.

– Jag har respekt för kritiken. Man måste ta den på allvar och utvärdera kontinuerligt hur det fungerar och om man behöver göra några förändringar. Det har vi gjort tidigare vid omorganisationer på Öst Media, och vi kommer att göra på samma sätt den här gången också, säger Anna Lindberg.

Från klubbarna kommer det kritik om att den här förhandlingen har skett i fel ordning eftersom organisationen sätts innan den nya tekniken är testad. Vad säger du om den kritiken?
– Den synpunkten kan jag också ha respekt för, men utifrån mitt uppdrag som ju är att utveckla och försvara lönsamheten i vårt bolag och se till att vi har en ekonomi som fungerar så krävs det även i år att vi anpassar kostymen efter intäkterna. Vår riktning är att slå vakt om den lokala reporterkraften och det är andra funktioner som vi avser att spara in på. Vi har hela tiden kontakt med NTM kring teknikutvecklingen och jag känner mig trygg med att göra på det här sättet, även om jag har respekt och förståelse för den invändningen.
 

 

Fakta: NTM

Norrköpings Tidningar Media är en av Sverige största dagstidningskoncerner och ger ut lokaltidningar i följande regioner:

Östergötland: Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Folkbladet, Motala Vadstena Tidning, Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning, Kinda-Posten, Linköpings-Posten, Norrköpings-Magazinet.

Södermanland: Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren, Affärsliv, Extra.

Uppland: Upsala Nya Tidning, Enköpings-Posten, Uppsalatidningen, Sigtunabygden, Knivstabygden, Uppgång, Östra Uppland, Norra Uppland, Västra Uppland.

Gotland: Gotlands Tidningar, Gotlands Allehanda, Gotland Just Nu.

Norrbotten: Norrbottens-Kuriren, Norrländska Socialdemokraten, Norrbottens Affärer, Extra Luleå, Extra Boden.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt