Gå direkt till textinnehållet

NT berättade för detaljerat om våldtäkt

Norrköpings Tidningar vållade ett barn som utsatts för våldtäkt oförsvarlig publicitetsskada, anser Pressens opinionsnämnd, PON, som klandrar tidningen för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed..

Tidningen publicerade i oktober 2010 en artikel med rubriken Dömd för våldtäkt mot barn. Förövaren hade fått kontakt med barnet (vars kön och ålder angavs) via internet. Det framgick på vilken ort mannen och barnet hade träffats och det gavs detaljerade upplysningar om hur övergreppen hade gått till.

Barnet hade mått mycket dåligt efter det som inträffat och hotat att ta sitt liv.

Barnets mamma anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hon ansåg att de uppgifter som tidningen publicerat var tillräckliga för att peka ut barnet inför en viss krets, bland annat att barnet var elev på ortens enda högstadieskola. Mamman ansåg också att det var djupt kränkande att tidningen i detalj hade beskrivit hur övergreppen gått till och att barnet var självmordsbenäget.

PON delar Pressombudsmannens åsikt att beskrivningen av den konkreta gärningen – oavsett om barnet gick att identifiera utanför den krets som kände till övergreppet – har orsakat det minderåriga barnet oförsvarlig publicitetsskada. Likaså uppgifterna om att barnet var självmordsbenäget.

PON klandrar därför Norrköpings Tidningar.

Fler avsnitt
Fler videos