Gå direkt till textinnehållet

NLT klandras för bigamist-artikel

Pressens Opinionsnämnd klandrar Nya Lidköpings-Tidningen för en artikel där en man felaktigt utpekas som bigamist.

NLT publicerade en artikel i maj förra året där en man från ett namngivet område utpekades som bigamist för att han hade fru och barn i Sverige, men redan var gift med en kvinna från ett annat land.

Enligt tidningen hade han varit gift med två kvinnor i 31 år. I själva verket registrerade kvinnan från det namngivna landet äktenskapet 20 år senare när parets gemensamma barn skulle få svenskt pass. Mannen förnekade giftermålet och ärendet togs till domstol. Hovrätten bedömde dock att giftermålet hade ägt rum i kvinnans hemland och mannen tvingades att ansöka om skilsmässa. Han har dock aldrig anmälts för bigami.

PON klandrar NLT för att ha orsakat anmälaren en allvarlig publicitetsskada som inte var motiverad av allmänintresset. Tidningen försökte visserligen anonymisera mannen, men ansträngningarna var inte tillräckliga, enligt PON. Mannen har bara utpekats för en begränsad krets, men uppgifterna om hans familjeförhållanden var mycket integritetskänsliga och skulle inte ha blivit kända för hans omgivning om det inte vore för publiceringen, skriver PON.

Annons Annons

NLT klandras därför för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos