Niclas Hammarström (till vänster) och Magnus Falkehed.

”Nils Horner-priset ett arv att värna om”

9 februari, 2021

Samtal med Expressens medarbetare Magnus Falkehed och Niclas Hammarström tilldelas Nils Horner-priset 2021. ”Det känns som mer än ett pris, nästan som ett arv att värna om”, säger Magnus Falkehed.

Parisstringern Magnus Falkehed och bildjournalisten Niclas Hammarström får priset till Nils Horners ära för att de ”med sina reportage från såväl konfliktzoner som coronapandemins frontlinjer, med stark närvaro och empati, vidgar våra perspektiv på mänskligt mod och lidande.”

Magnus Falkehed är baserad i Paris men just nu på arbetsresa i Stockholm. Han blev uppringd av Borås Tidnings chefredaktör och prisjurymedlemmen Stefan Eklund igår.

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är instiftat av Borås Tidning till minne av boråsfödde Nils Horner som mördades på uppdrag i Kabul i mars 2014. Priset går till journalister som arbetar i Nils Horners anda, vilket bland annat innefattar att man ”inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas”. Det är ord som känns viktiga för Magnus Falkehed:

– Det kan låta som floskler att inte sätta sig själv i centrum, men för mig är det en etik och arbetsmetod varje dag, en tradition att mer än någonsin värna om, säger han.

Ni har gjort flera uppmärksammade pandemireportage under året. Hur har det varit?
– Det har varit en otrolig resa att försöka spegla pandemin ur alla tänkbara vinklar. Vi har koncenterat oss på människorna, oavsett om de legat på coronakliniken, kyrkogården eller rehab. Det har varit både omskakande och lärorikt som reporter.

Magnus Falkehed är glad att de prisas både för utrikes- och inrikesreportagen under pandemiåret.

– Det säger en del om pandemin: utrikesjournalistiken kom hem till Sverige.

Vad betydde Nils Horner för dig?
– Jag hade aldrig nöjet att träffa Nils Horner. Han var främst en röst, den här fina rösten som fick mig att känna att jag satt bredvid personer som han träffade. Han öppnade världen för mig och för miljoner andra.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies