Gå direkt till textinnehållet
Nils Horner.
Foto: Sveriges Radio

SR döper typsnitt efter Nils Horner

Den 11 mars är det tio år sedan SR-korrespondenten Nils Horner mördades i Afghanistan. Sveriges Radio minns honom på en rad sätt – bland annat med typsnittet Horner.

Boråsfödde Nils Horner sköts till döds i Kabul den 11 mars 2014, under ett uppdrag för Ekot. Ingen har åtalats eller dömts för mordet.

– Nils Horner var en unik radiokorrespondent. Han hade en förmåga att berätta om stora omvärldshändelser genom alldeles vanliga människors röster och han var både en extremt kunnig perfektionist och flexibel, folklig och jordnära på samma gång. Genom hans rapportering kom världen lite närmre alla oss som lyssnade, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Sveriges Radio väljer att under 2024 lyfta vikten av utrikeskorrespondenternas arbete för att hedra hans minne. Först ut är en SR-frukost den 7 mars.

Annons Annons

Företaget har också bestämt att döpa ett nyframtaget typsnitt som används varje dag av SRs journalister till Horner (se bilden), eftersom Nils Horner hade ett stort intresse för grafik och typsnittsfrågor.

– Jag tycker att det är ett fint sätt att minnas honom. Nils Horner ville inte själv ta någon framträdande plats, utan såg sig själv främst som en bärare av andras röster. På det här viset kan vi som jobbar på Sveriges Radio påminnas om honom i vardagen, säger Cilla Benkö.

Kommentarer

4 svar till ”SR döper typsnitt efter Nils Horner”

  1. Som jag saknat Nils. Jisses då.
    Hade fin kontakt med honom genom åren. En av radions i särklass bästa korrar genom tiderna.
    Härlig eloge till Nils av radion.

    Men som vanligt kommer alla hyllningar när folk dött.
    Tänker på Nils varje vecka och alla fina mail som skickats genom åren.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos