Gå direkt till textinnehållet

Nike Nylander beklagar märklig SVT-debatt

Gårdagens debatt mellan Janne Josefsson och Jan Helin om Aktuellts hantering av Nya Tider kritiserades på sociala medier för att vara för intern, av bland annat inrikesminister Anders Ygeman (S). Aktuellts programledare Nike Nylander ber om ursäkt för inslaget. ”Jag beklagar att det blev en märklig debatt” säger hon till Expressen.

I gårdagens Aktuellt debatterade Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson med SVTs programdirektör Jan Helin om Aktuellts hantering av Nya Tider. Som Journalisten tidigare har skrivit fick Aktuellt kritik för sin intervju med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk efter tidningens medverkan på Bokmässan. Jan Helin instämde i kritiken i en artikel i DN Kultur igår, och på kvällen debatterades frågan i Aktuellt.

Men inslaget kom till stor del att handla om vad Jan Helin hade sagt under ett internt möte på Aktuelltredaktionen. Både Janne Josefsson och Aktuellts programledare Nike Nylander uppfattade att Helin ansåg att extremister aldrig skulle ges utrymme i debatter i SVT, vilket Jan Helin sade var en missuppfattning.

– Du har stora problem när en redaktion uppfattar det på det sättet, jag läser det på det sättet. Men jag är jätteglad om du blir tydlig här om att vi ska kunna ha debatter även med dem vi inte tycker om, sade Janne Josefsson till Jan Helin.

Debatten i Aktuellt har fått kritik i sociala medier, bland annat av Anders Ygeman.

”Tre medarbetare samlas för att debattera SVT, men i stället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?” skrev inrikesministern efter inslaget.

TV4s reporter Ulf Kristoffersson skrev att "SVT direktsänder personalmöte i Aktuellt", och Dagens Nyheters utvecklingschef Martin Jönsson skrev "Som tittare blir jag djupt orolig över vad som händer på en av Sveriges viktigaste nyhetsredaktioner. Verkar vara totalt kaos.”

Nike Nylander beklagade efteråt debatten i en intervju i Expressen.

– Jag beklagar att det blev en märklig debatt och en intern SVT-diskussion på ett sätt som inte var tanken, säger hon till Expressen.

Janne Josefsson tycker att diskussionen borde ha tagits internt, men säger samtidigt att han är oroad över vad Jan Helin skrev i DN Kultur.

– Jag får ju tro på honom när han säger att han inte menar det han har skrivit eller sagt, säger han till Expressen.

 

Fler avsnitt
Fler videos