Gå direkt till textinnehållet

SVT kraftsamlar kring gängbrotten: ”Mer fördjupande och förklarande”

En ny desk på SVT ska fokusera helt på gängbrottsligheten. ”Vi är i ett läge där vi måste koppla loss resurser för att bättre kunna förklara, berätta och erbjuda vår publik en kontinuerlig bevakning av den här frågan”, säger Karin Ekman, publiceringschef på SVT, till Journalisten. 

Det går i det närmaste inte en dag utan att nya skottlossningar och mord kopplade till gängkriminaliteten skakar Sverige. Bara den senaste veckan har, i skrivande stund, sex skjutningar och tre mord skett inom den kriminella miljön.

På SVT görs nu en kraftsamling kring bevakningen av den här brottsligheten. 

– Vi är i ett läge där vi måste koppla loss resurser för att bättre kunna förklara, berätta och erbjuda vår publik en kontinuerlig bevakning av den här frågan, säger Karin Ekman. 

Annons Annons

Det är inte första gången SVT gör på det här sättet kring en het fråga. Bland annat startades för cirka ett år sedan en liknande desk som hade fokus på den ryska invasionen av Ukraina, och sedan tidigare finns en dedikerad grävdesk. 

– Riksnyheterna är en stor redaktion som jobbar i huvudsak i breakingläge. Men vi ser ett ökat behov av att kunna jobba mer fördjupande och förklarande i vår journalistik. De här deskarna har varit ett framgångsrikt sätt att göra det på, säger Karin Ekman. 

Karin Ekman poängterar att det inte handlar om att skapa en form av ”redaktion inom redaktionen”. 

– Jag är förtjust i begreppet ”nav”. Min erfarenhet är att man lätt kan skapa rätt stängda bubblor på redaktionen, om man skapar mindre redaktioner inom den. Den gamla skolans grävredaktioner fungerade ofta så, de satt instängda i ett rum och kom ut med något riktigt bra – men resten av redaktionen hade inte så mycket med det att göra. 

– Vår erfarenhet är att mer öppna nav, av mer tillfällig karaktär, gynnar kompetensutvecklingen på hela redaktionen. Då kan folk roteras in i naven och vara med en kortare period, och när man sedan gör något annat har man med sig kunskapen dit, säger Karin Ekman.

Karin Ekman (bilden) framhåller också att desken ska jobba nära de lokala redaktionerna. 

– Den gångna veckan har Uppsala verkligen varit i stormens öga, och där ser man hur krimdesken står och faller med våra lokala förmågor, säger hon. 

På den nya desken, eller navet, kommer det jobba en redaktör och sex reportrar. Dessutom är den profilerade krimreportern Diamant Salihu kopplad till den. Det är resurser som plockats från andra delar av organisationen, det tillförs alltså inte nya resurser.

– Det är en förflyttning av resurser. Vi kopplar loss reportrarna från andra schemarullar för att de ska kunna jobba ihop och ha ett tydligt fokus på den här frågan. 

Behöver ni prioritera ned något då, för att kunna göra den här satsningen?
– Vi kan naturligtvis inte vara superfokuserade i alla ämnen samtidigt. Just nu väljer vi att kraftsamla kring skjutningarna och våldsvågen. Jag skulle säga att vi inte kommer att rapportera mindre, utan bättre, säger Karin Ekman.  

Det finns i nuläget inget satt slutdatum för satsningen, förutom att det är sagt att den inte är permanent. 

– Vi får se, så länge vi har ett behov kommer vi att ha den kvar, säger Karin Ekman.

 

Lucas De Vivo
lucas.devivo@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt