Gå direkt till textinnehållet

SVT publicerade missvisande klimatgrafik

SVTs program Klimathoppet gav felaktig information om Sveriges koldioxidutsläpp, och rättade dessutom inte uppgiften på önskvärt sätt, anser Granskningsnämnden.

I ett avsnitt av SVT-programmet Klimathoppet från i mars i år redogjorde programledaren för Sveriges utsläpp av koldioxid år 2020, med hjälp av ett stapeldiagram där uppgifterna hämtats från Naturvårdsverket.

En stapel i diagrammet angav att utsläppen från biobränsle var 50 miljoner ton. Men siffran var redan inräknad i den fjärde stolpen, som angav att svenska skogar och mark sög upp totalt 41 miljoner ton utsläpp. Flera anmälare vände sig till Granskningsnämnden och påpekade att det korrekta vore att inte ha med stapeln med biobränslets utsläpp.

Granskningsnämnden anser att det förtydligande om saken som SVT sände i programseriens nästa avsnitt inte tillräckligt tydligt klargjorde att informationen varit felaktig.

Annons Annons

”Ett förtydligande är ingen rättelse. SVT har därmed inte följt bestämmelsen om beriktigande”, skriver nämnden, och fäller mot den bakgrunden inslaget, som bryter mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos