Gå direkt till textinnehållet

Klimataktivister vill se ”kunskapslyft” på SVT och SR

Klimataktivister var på plats vid SVT och SR för att dela ut böcker till public service-redaktioner på måndagen.

Aktivisterna, från bland andra Parents for Future Sverige, Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen och Återställ Våtmarker, hade med sig 33 exemplar av antologin Klimatboken till Gärdet. Den har tidigare i år delats ut till samtliga ledamöter i Sveriges Riksdag. Men få böcker delades ut.

– Till vår besvikelse var mottagandet närmast obefintligt trots åtskilliga mejl till lika många journalister som chefer på SVTs och SRs redaktioner. Tyvärr bekräftar det bara det vår aktion var ämnad för. Att ge fakta och uppslag för bättre klimatrapportering, säger Caroline Ford, fd reseskribent och aktivist i Parents for Future.

Michael Kucera, programchef för samhällsprogrammen på SVT, gick ut och mötte aktivisterna utanför SVT.

Annons Annons

– Jag hade ett bra samtal med dem. Bland annat berättade jag om de särskilda satsningar vi gjort de senaste åren på SVT, som Agendas hearing om klimatet med forskare och politiker, och nu senast programserien Klimathoppet med Camilla Kvartoft, säger Michael Kucera.

Aktivisterna riktar en rad konkreta önskemål till public service, som de utvecklar i en insändare i Dagens Nyheter idag. Bland annat att se till att samtliga redaktionsmedlemmar har tillräckliga baskunskaper om klimatkrisen och förlusten av den biologiska mångfalden, att granska politiken och inte inge falskt hopp, samt att ha med tids- och rättviseaspekterna i rapporteringen om de globala miljökriserna.
 

Fler avsnitt
Fler videos