Gå direkt till textinnehållet

Mittmediaklubbens kritik: ”Det sticker i ögonen”

Samtidigt som journalisterna inom Mittmedia tvingats spara in på fruktkorgar och almanackor skickar koncernen nio medarbetare, varav åtta chefer, till INMA Awards i New York.

Journalisten har tidigare i år berättat om sparkraven som drabbat journalisterna inom Mittmedia. Det handlar om fruktkorgar som har dragits in och gröna växter som har tagits bort från redaktionerna. Indragningen av fruktkorgarna ska ha sparat 450 000 kronor på årsbasis. Inhyrning av gröna kontorsväxter, vattning och skötsel kostade 180 000 kronor per år.

Redan inför 2018 stoppades den allmänna utdelningen av almanackor, däremot kan de som vill ha sådana handla det på företagets bekostnad.

2017 slutade med en förlust på 181 miljoner kronor för Mittmedia, enligt uppgifter i Dagens Media. Nya ägaren Bonnier News vd Anders Eriksson har också sagt att Mittmedia med stor sannolikhet kommer gå med förlust även i år. Samtidigt är nästan hälften, eller nio av totalt 19 svenska deltagare vid INMA awards i USA 13-19 maj, representanter från Mittmedia. Jämförelsevis skickar Dagens Nyheter en deltagare medan Schibsted skickar tre.

Annons Annons

– Vi blöder ekonomiskt, så man kan undra om det är sådant här vi bör lägga pengar på, säger journalistklubbens ordförande Johanna Hejdenberg till Journalisten.

Johanna Hejdenberg. Foto: Alexander Donka

Liknande resor bland cheferna har varit uppe till diskussion inom klubben under flera år. Det ”sticker i ögonen” att det sker samtidigt som de sitter i lönerevision och har diskussioner om sommarvikariernas löner, där man får höra att det inte finns utrymme för högre löner.

– Det är såklart kul att vi är nominerade i många klasser, men frågan är hur mycket de här prisutdelningarna gagnar läsarna, fortsätter Johanna Hejdenberg.

Bonniers Mikael Nestius, som numera är affärsområdeschef för Mittmedia, säger till Journalisten att det är billiga flyg och delat Airbnb-boende som gäller. Beslutet att åka med nio stycken togs av den gamla koncernledningen, men Mikael Nestius vill framhålla att det är viktigt att ligga i framkant när det gäller innovation och utveckling.

Det är viktigt att lyfta fram de medarbetare som gör dessa framsteg möjliga.

– Från den redaktionella sidan åker en medarbetare samt en affärsutvecklare för vår sportaffär som varit djupt involverad i framtagandet av Inside-konceptet. Samtliga deltagare från Mittmedia, som representerar företaget givet våra fem nomineringar, deltar enbart på prisutdelningen. Arbetsmöten är planerade för representanterna, säger Mikael Nestius.

Fler avsnitt
Fler videos