Gå direkt till textinnehållet

Så ser sparivern ut på krisande Mittmedia

Sedan i höstas har uppgifter om Mittmedias knaggliga ekonomi läckt ut från företaget. I fredags såg styrelseordförande Bengt Ottosson sig nödgad att dementera en av dem. Men vad är sant och vad är falskt? Journalisten sorterar ut oegentligheterna från egentligheterna.

De första uppgifterna om den ekonomiska krisen i Mittmedia nådde Journalisten i oktober, och har sedan dess grasserat i bloggar och branschpressen. Inte minst sedan uppgifterna om att Polaris, NWT och VK å ena sidan och Bonnier å andra sidan lagt bud på Mittmedia.

I fredags publicerade Medievärlden en artikel om att Mittmedias vd Per Bowallius är nära att köpas ut, att Mittmedias styrelse saknar förtroende för honom och att det pågår en förhandling om ett avgångsvederlag om två årslöner för vd.

Detta fick Mittmedias styrelseordförande Bengt Ottosson att sent i fredags eftermiddag ta till det ovanliga greppet att dementera uppgifterna i ett mejl till alla Mittmedia-anställda.

Annons Annons

”De uppgifter i media om att jag skulle ha förhandlat en ’dubbel fallskärm’ i händelse av att Per Bowallius skulle sluta är felaktiga”, skriver Bengt Ottosson i mejlet.

Bengt Ottosson uppger också att Per Bowallius har styrelsens fulla förtroende, samt att hans anställningsavtal från 2016 gäller, vilket innebär sex månaders uppsägningstid om han säger upp sig själv och tolv månader om han blir uppsagd.

Han dementerar också ett annat rykte, som varit ihärdigt, nämligen att Mittmedia är på obestånd och knappt kan betala ut lönerna.

Ryktet att Mittmedia har så dålig ekonomi att de tvingats ta lån från ägarbolaget Mittmedia Förvaltning har cirkulerat sedan i november. Journalisten har dock från flera håll fått uppgiften dementerad.

Samtidigt står det klart att Mittmedia vände sig till ägarbolaget i höstas för att få en garanti om att Mittmedia Förvaltning skulle täcka kostnaderna om pengarna inte skulle räcka. Det bekräftar flera personer för Journalisten. En av dem är Johanna Hejdenberg, ordförande i journalistklubben för tidningarna i norra Mittmedia:

– Man ansåg att läget var så pass allvarligt att man ville ha en sådan garanti, men man har inte behövt utnyttja den, säger Johanna Hejdenberg.

Johanna Hejdenberg, ordförande i journalistklubben på Mittmedias norra tidningar.

Hur är det med de andra ryktena? Stämmer det till exempel att fruktkorgarna har dragits in?
– Ja. Det var inte alla redaktioner som hade fruktkorgar, men de togs bort för alla från årsskiftet. Samtidigt tog man bort alla gröna växter.

Indragningen av fruktkorgarna ska ha sparat 450 000 kronor på årsbasis. Inhyrning av gröna kontorsväxter, vattning och skötsel kostade 180 000 kronor per år.

Redan inför 2018 stoppades den allmänna utdelningen av almanackor, däremot kan de som vill ha almanackor handla det på företagets bekostnad.

Sedan i höstas får de anställda inte längre automatiskt tidningen hem i brevlådan, man måste säga till om vill ha en prenumeration. De som hade två tidningsprenumerationer måste välja bort en.

Har journalisterna blivit tillsagda att skriva på båda sidorna i anteckningsblocken?
– Ja, men det är inget som har gått ut som en allmän uppmaning, utan det är sådant medlemmar har fått höra från chefer. Det råder en allmän vardagssparsamhet och det har hänt att journalister fått gliringar om de hämtar nya pennor. Det gäller också inköp av till exempel telefoner och datorer. Om man tappar telefonen och det blir en spricka i skärmen så byter man inte ut den, utan kör vidare med den, säger Johanna Hejdenberg.

Vad säger detta om den ekonomiska situationen i Mittmedia?
– Företaget är i behov av pengar utifrån, det har man berättat internt. Nu går alla och väntar på besked om hur det ska bli. Det folk är mest oroliga över är om det inte ska bli en affär, för vad händer då?

Fler avsnitt
Fler videos