Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet-chefernas miljonbonusar sticker i ögonen på journalisterna som blir utan julklappar

Samtidigt som fem Aftonbladet-chefer fått dela på flera miljoner kronor i bonusar förra året har Schibsted-ledningen valt att skrota julklappen till journalisterna.

Efter att journalisterna på Aftonbladet fått reda på att koncernledningen valt att skrota julklappen för medarbetarna inom Schibsted News Media i år – men istället skänka en slant till journalister i Ukraina – har det blossat upp en våg av kritik mot såväl tidningsledningen som Schibsted.

Enligt uppgifter till Journalisten är det som gjort medarbetarna ilskna att samtidigt som det görs ännu en besparing på redaktionen så har Aftonbladet-cheferna kunnat plocka ut stora bonusar så sent som förra året.

I årsredovisningen för 2021 kan man se att publishern Lena K Samuelsson fått en lön på 4,4 miljoner kronor förra året, varav 1,7 miljoner kronor är bonus. Man kan också se att andra chefer, enligt uppgift fyra personer, fått dela på cirka 1,3 miljoner kronor i bonus, enligt bolagets långsiktiga incitamentsprogram.

Annons Annons

I onsdags hölls ett sedan tidigare planerat informationsmöte på redaktionen, en del i tidningens vanliga arbetsmiljöarbete, där chefredaktören Lena K Samuelsson enligt uppgifter även fick svara på kritiken, vilket bekräftas av Journalistklubben.

– Det stämmer att det här har lett till stor irritation och ilska. Vi är trötta på att det ständigt görs besparingar på redaktionsgolvet samtidigt som vi inte får någon information från ledningen om även de tänker göra några uppoffringar, säger Journalistklubbens ordförande Sara Milstead till Journalisten.

– Det här handlar inte om vi ska få en julklapp eller inte, det är bra att man donerar till Ukrainska journalister, det här handlar om att man alltid sparar på oss längst ned i hierarkin, fortsätter hon.

Några svar på ifall ledningen ska få bonusar även i år fick de inte på mötet. Klubben ska nu ta frågan vidare med ledningen för News media, där man bland annat tänker påtala att kommunikationen har varit alldeles för dålig.

– Alla förstår att vi behöver spara, men då måste man spara över hela linjen och inte bara när det gäller oss på golvet. Det här undergräver förtroendet för Schibsted-ledningen, att man inte är transparenta med vilka besparingar som ska göras, säger Sara Milstead.

Lena K Samuelsson väljer att svara på våra frågor via mejl. På frågan om hon kommer ta ut bonus även i år skriver hon att Schibsteds valt att göra en del av lönen rörlig. Systemet reglerar att ”lönen blir lägre när det är tuffare tider”.

Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet. Foto: Tor Johnsson.

När det gäller kritiken från journalisterna, att det som vanligt ska sparas på redaktionen medan ledningen slipper, har hon förståelse för att julklappen ses som en symbol.

”Men Aftonbladet består till att börja med av betydligt fler än journalister. Vi har medarbetare på affär, utveckling, försäljning, analys, produkt och marknad och vi har under sista åren satsat och rekryterat en mängd nya medarbetare. Samtliga medarbetare på Aftonbladet är inbjudna till vår traditionella Julpub med julmat i veckan och alla kommer att få både julblommor och en liten gåva i samband med det, precis som vanligt”, skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos