Gå direkt till textinnehållet

Ministergranskningarna – en ”journalistisk julafton”

Den journalistiska paradgrenen ministergranskning är i full gång på svenska redaktioner. På Expressen är 20 journalister satta att bevaka regeringsförklaringen och granska ministrarna, på Aftonbladet sitter en handfull grävjournalister och dyker i arkiven.

Klockan 09.30 på tisdagsförmiddagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) sin regeringsförklaring och det dröjde inte många timmar innan de första artiklarna om de nya ministrarnas gamla synder började publiceras.

Kulturministern Parisa Liljestrand (M) har aldrig betalat public service-avgift (hennes man gjorde det, har hon svarat), näringsministern Ebba Busch (KD) har haft sminkräkningar som gått till Kronofogden, statsminister Ulf Kristersson fick en betalningsanmärkning 2010, justitieminister Gunnar Strömmer (M) köpte svart städhjälp för 20 år sedan, försvarsminister Pål Jonson (M) har haft inkassoärenden, någon har provat droger och så vidare.


Konselj på Slottet på tisdagseftermiddagen. Foto: Tor Johnsson

Annons Annons

– Peaken i ministergranskningarna kom 2006 då både utrikeshandelsministern Maria Borelius och kulturministern Cecilia Stegö Chilo tvingades avgå kort efter att de tillträtt, efter medieavslöjanden. Jag tror ingen kommer att avgå på grund av de avslöjanden som kommit hittills under dagen, säger Expressens redaktionschef Magnus Alselind till Journalisten på tisdagseftermiddagen.

Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen. Foto: Tor Johnsson

Har ministergranskningarna blivit slentrian sedan 2006?
– Nej, absolut inte. Det är ambitiösa granskningar. 20 journalister sitter just nu hos oss och rapporterar om – och granskar – den nya regeringen. Ministergranskningarna 2006 bidrog till att det blev en revival av kvittojournalistiken, och dokumentjournalistiken, bland annat i Aftonbladets fantastiska Maktens kvitton.

– Däremot är ministrarna bättre förberedda nu. Det var de inte 2006. Många väljer att självmant berätta sådant som annars hade framkommit i en granskning … Det blir nästan parodiskt när ministrarna står på rad för att få berätta för journalister om sina gamla ungdomssynder. 

Är det något avslöjande som sticker ut hittills?
– Det som engagerar våra läsare mest är avslöjandet att den nya skolministern Lotta Edholm är aktieägare och styrelseledamot i en skolkoncern, säger Magnus Alselind.

Martin Schori, biträdande redaktionschef på Aftonbladet. Foto: Tor Johnsson

Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori håller också han Edholm-avslöjandet för det mest relevanta ministeravslöjandet för dagen.

– Än så länge har det väl inte kommit något avslöjande som välter internet, men granskningen av Lotta Edholms aktier tycker jag är bra och relevant. Det är förstås viktigt att vi granskar ministrarna och vi har satt en handfull grävande journalister på det. Många av ministrarna väljer att berätta om gamla synder eller förseelser, sådana som nog alla människor har i garderoben. En del gamla avslöjanden måste dammas av och lyftas fram igen.

Hur är stämningen?
– Min kollega Hanna Olsson kallade det här för en ”journalistisk julafton”. Jag tyckte väl att hela valrörelsen var en julafton i och för sig.

Men det är inte alla på redaktionen som känner julstämning – Oisín Cantwell kallar i en krönika i Aftonbladet idag ministerjakten för ”journalistikens mest enfaldiga tradition”.

Fler avsnitt
Fler videos