Gå direkt till textinnehållet

Politik, snarare än att värna om journalistisk frihet, bakom Journalistförbundets anmälan

Svenska journalistförbundet ställer sig bakom den anmälan om krigsbrott som Internationella Journalistfederationen gjort till Internationella brottsmålsdomstolen. Det är välkommet. Tyvärr får man snabbt reda på, att det är mer än något annat, är fråga om ett politiskt och populistiskt ställningstagande snarare än att värna om journalisters integritet och frihet.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Förbundsordförande Ulrika Hyllert uppfattar det som att Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh var en måltavla. Vad Ulrika Hyllert uppfattar är tämligen ointressant. Det som däremot är intressant för alla inblandade eller inte är kontexten skjutningen var en del av, samt svenska Journalistförbundets handlande över lag.

Det vi vet, som det finns bildbevis och videos på, är att specifika situationen i fråga var en del av skottlossning mellan olika aktörer.

Att anmäla Israel för krigsbrott i det specifika fallet får mig onekligen att tänka på alla de teorier genom åren som kommit till ytan om Olof Palmes mördare. För likt mordet på Olof Palme saknas vapnet, och kulan. Nja kulan har palestinska myndigheten men de har hitintills avfärdat en gemensam utredning.

Annons Annons

Vidare har man inte GPS positioner varifrån skotten avfyrades

Det vapen som ska ha varit aktuellt i fallet med Abu Akleh används av israeliska militären. Men det används också av grupper som islamiska Jihad och Hamas

Låt oss bortse från omständigheterna ovan.

Det är bra att Svenska journalistförbundet ställer sig bakom den anmälan om krigsbrott som Internationella Journalistfederationen gjort till Internationella brottsmålsdomstolen.

Förhoppningsvis kan det på detta sätt bringa klarhet i Shiren Abu Aklehs tragiska öde och de skyldiga utkrävas ansvar och rättmätigt straff.

Det mer intressanta att ta reda på är huruvida Svenska Journalistförbundet anmält, eller ställt sig bakom anmälan, rörande journalisterna Bernt Renaud, Pierre Zakrezewski, Oleksandra Kuvishinova och Danish Siddiqui tragiska öden?

Jag har sökt på internet huruvida anmälningar har gjorts i dessa fall. Min förhoppning är att förbundsordförande Ulrika Hyllert kan återkomma rörande processen i dessa ärenden.  Är det så att inga anmälningar har gjorts i dessa fall? 

Alternativt är förklaringen bara så enkel att en lekman som jag själv är inte vet var jag ska leta för att få fram dessa anmälningar?

Ovidkommande svaret på mina frågor över Svenska journalistförbundets hållning i de olika öden som drabbar journalister så har hela historien med Shiren Abu Akleh öppnat upp frågan om huruvida Svenska Journalistförbundet är en politisk konstellation på bekostnad av andra värden som hamnar i skymundan. 

Martin Blecher
generalsekreterare
Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Fler avsnitt
Fler videos