Gå direkt till textinnehållet

Anna Hedenmo: ”Annette Kullenberg bröt ny journalistisk mark”

Krånglig, egensinnig – och briljant. Anna Hedenmo har skrivit en biografi om journalisten hon följt sedan tonåren: Annette Kullenberg.

Idén att skriva biografi om Annette Kullenberg föddes Metoohösten 2017. – 2017 gjordes ibland uttalanden om att ”allt återstår att göra i jämställdhetsarbetet". Men det uträttades feministiska storverk av kvinnor på 70-talet! säger Anna Hedenmo.

– Aborträtten, sambeskattningen togs bort, dagis byggdes ut. Annette Kullenberg var en del av den kvinnogenerationen.

Kullenberg var dessutom en briljant person men vars eftermäle skuggats lite av hennes sista decennium i offentligheten, menar Hedenmo.

Annons Annons

– Jag ville berätta om hela hennes journalistiska värv, att hon ska bli ihågkommen för allt hon gjorde under sin krafts dagar. Hon var tydlig med kvinnors rätt och hade samtidigt röda naglar och höga klackar – en total motsägelse på 70-talet. Hon är komplex och går på tvärs mot mycket.
 
Vilket är hennes viktigaste avtryck som journalist?
– Hon hade uttrycket "Man får aldrig vara tråkig", som hon som ingen annan förkroppsligade i sina texter. Hon fångade läsaren från första raden. Det är ett bra ideal, speciellt idag när konkurrensen om publiken är så stor.

– Hon var också en viktig kvinnlig förebild, tog för sig, krävde att få bli korrespondent i olika städer dit tidningarna inte hade tänkt att skicka någon. Hon satte sin egen agenda. 

Anna Hedenmo började läsa Annette Kullenbergs kolumner i Aftonbladet i sena tonåren.

– Jag har alltid fascinerats av hennes egensinnighet. Hon hade sitt helt unika perspektiv på dagshändelser och företeelser, hon chockerade och bröt ny mark, alltid med en stor portion humor och ironi.
 
Du beskriver miljöer, hennes tankar, dialoger. Hur stora friheter har du tagit dig?
– Det finns partier där den exakta ordalydelsen stämmer, i andra, framför allt från hennes barndom, har jag byggt scener utifrån intervjuer och fotografier.  I början gick det emot min natur som korrekt och kortfattad journalist att brodera och fantisera, men med tiden blev det väldigt roligt.

Hur stort är intresset för en sådan här bok utanför journalistkretsar?
– Den har sålt riktigt bra för att vara fackbok. Framför allt bland medelålders och äldre kvinnor, som minns henne, tror jag att den går bra. Det finns inte en människa som inte har en känsla eller synpunkt på Annette Kullenberg, om man har upplevt henne.

 

Anna Hedenmo
Född:
1961
Familj: Ex-make, två döttrar, tvåårigt barnbarn och hunden August.
Karriär: Informationslinjen i Karlstad. Gick från lokalradion i Stockholm till Ekot och kom till SVT 1993. På Agenda sedan 2008. Bland annat varit programledare för Aktuellt, Min sanning, Gomorron Sverige, Rapport, Debatt, valprogram och Nobel-sändningarna. Ordförande i Publicistklubben 2017-2019.
Böcker: Uppdrag sanning: möten och tankar (2018, Brombergs). Solitär. En biografi om Anette Kullenberg (2023, Mondial).

 

Fler avsnitt
Fler videos