Gå direkt till textinnehållet

Medierapporteringen troligt forskningsämne för psykförsvaret

Dagen efter attacken mot World Trade Center förefaller Göran Stütz, forskningschef vid Styrelsen för psykologiskt försvar, själv närmast chockad: – Man tror inte det är sant. Jag vet inte vad man ska likna det vid. Pearl Harbor är väl det närmaste man kan komma. Det liknar mest en James Bond-film.

Dagen efter attacken mot World Trade Center förefaller Göran Stütz, forskningschef vid Styrelsen för psykologiskt försvar, själv närmast chockad:
– Man tror inte det är sant. Jag vet inte vad man ska likna det vid. Pearl Harbor är väl det närmaste man kan komma. Det liknar mest en James Bond-film. Jag undrar hur folk som gör detta tänker, vilkas sympatier tror de att de ska få?

Det nya med attacken som Stütz noterar är att den riktar sig mot symboliska mål: ett finansiellt centrum i World Trade Center, militärhögkvarteret Pentagon och en politisk institution i USAs utrikesdepartement.

Utan att vilja recensera medierna säger Göran Stütz:

Annons Annons

– Situationen är kaotisk, men man kan konstatera att mediernas infrastruktur i alla fall verkar fungera. Så här långt ser rapporteringen ut att ha varit måttfull.

“Bilderna på jublande palestinier malplacerade”

Han gör emellertid en kritisk iakttagelse:

– Det är viktigt att se att vi delvis har en ny världsordning för nyhetsjournalistiken, som blir mer och mer internationell. Ett exempel är bilderna på jublande palestinska barn. Bilderna är malplacerade, palestinierna framstår som galna om man inte tar hänsyn till historiska aspekter och drar slutsatser av dem.

Stütz deltog i SPFs forskningsprojekt ”Bilder av ett krig” som studerade mediernas bevakning av kriget vid Persiska viken 1990-1991.

Den gången riktades kritik mot medierna bland annat för att de okritiskt förlitade sig på officiella västerländska källor.

Forskningsuppslag om attentaten diskuteras

Läget är denna gång på flera vis annorlunda, exempelvis så att medier och allmänhet själva kan konstatera de faktiska händelserna.

Göran Stütz tycker det är naturligt att händelserna skapar oro även i det svenska samhället..

– Vi vet inte vilka symboliska mål man väljer nästa gång, säger Stütz.

Han är övertygad om att attentaten i USA kommer att påverka säkerhetspolitiken både på kort och på lång sikt.

SPF diskuterar uppslag till forskning om medierapporteringen om attentaten.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos