Mediebolag i Kiev råkade ut för tillslag

17 juli, 2017

Ukrainska myndigheter måste sluta trakassera anställda vid Vesti media group, menar Comittee to protect journalists (CPJ). Uttalandet kommer efter att övervakningsbilder visar hur polis och militär tagit sig in på mediebolagets kontor i Kiev. Enligt uppgifter ska de ha letat igenom journalisternas mobiltelefoner.

CPJ skriver om händelsen på sin sajt där det också finns screenshots av övervakningsbilder som visar militären och polisen inne på redaktionen. Mediabolaget Vesti inhyser bland annat Radio Vesti, dagstidningen Vesti och websajten vesti-ukr.com.

Enligt CPJ skriver Vesti's chefredaktör Oksana Semchenko på sin Facebooksida att militären samlade 30 journalister I ett konferensrum, för att fråga ut dem och söka igenom deras mobiltelefoner. Semchenko har också postat bilder som visar militärfordon utanför och säkerhetsstyrkor som bär skyddsutrustning och ansiktsmasker. Den ukrainska TV-stationen Hromadske rapporterar samtidigt att 80 officerrare med maskingevär deltog.

Militärchefens åklagare  Anatoliy Matios, som ledde tillslaget, säger att de letar bevis gällande misstänkt skattebrott där en tidigare minister ingår. Ministern har ägande I Vesti media group.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies