Gå direkt till textinnehållet

Medarbetare på Nya Tider pekas ut i högerextremt bombdåd

En tysk högerextremist som medverkar som skribent i den högerextrema tidningen Nya Tider pekas ut för att ligga bakom en brandbombsattack mot ett ungerskt kulturcentrum i Ukraina. ”Vi är självklart bekymrade över anklagelserna”, säger Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk.

En person som står åtalad i polsk domstol pekar ut den tyske publicisten och högerextremisten Manuel Ochsenreiter för att ligga bakom brandbombningen av ett ungerskt kulturcentrum i Uzhhorod i västra Ukraina förra året. Enligt den åtalade, som är medlem i en högerextrem polsk grupp, ska Ochsenreiter ha instruerat honom att utföra dådet. Manuel Ochsenreiter förnekar anklagelserna. Enligt åtalet ska syftet med attacken ha varit att försämra relationerna mellan Ungern och Ukraina. Det rapporterar Radio Free Europe.

Manuel Ochsenreiter är redaktör för den tyska högerpopulistiska tidskriften Zuerst och flera av hans texter har också publicerats i den svenska högerextrema tidningen Nya Tider, något som först uppmärksammades av Hudiksvalls Tidnings politiska redaktör Patrik Oksanen.

”Vi är självklart bekymrade över anklagelserna och följer utvecklingen noga”, skriver Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk i ett mejlsvar till Journalisten.

Annons Annons

Nya Tider har hamnat i fokus för den svenska kultur- och mediedebatten flera gånger, inte minst för sin omtvistade medverkan på Bokmässan i Göteborg, men också för att tidningen får presstöd. Tidigare i januari reserverade sig Rossana Dinamarca (V) i Mediestödsnämnden mot beslutet att ge Nya Tider fortsatt statligt stöd, något ETC uppmärksammat.

Manuel Ochsenreiter har de senaste månaderna arbetat på konsultuppdrag för den tyske förbundsledamoten Markus Frohnmaier från det nationalkonservativa och högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD).

Fler avsnitt
Fler videos