Gå direkt till textinnehållet

Martin Timell stämmer Expressen för förtal

UPPDATERAD Martin Timell stämmer Expressen och dess före detta chefredaktör Thomas Mattsson för förtal och kommer att fortsätta med stämningar av alla medier som fällts av PON i samma ärende: Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och DN, uppger han till Dagens Media.

Det är tidningens publiceringar under #metoo-hösten 2017 som stämningen gäller.

Tillsammans med sina advokater Peter Althin och Hanna Lindblom sitter han och förbereder fler stämningar

”Jag kommer gå vidare med Aftonbladet, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och DN. Alla som jag fick fällda” säger Martin Timell till Dagens Media.

Annons Annons

Under #metoo-hösten 2017 anklagades Martin Timell för våldtäkt under en personalfest 2008. I samband med detta fick Martin Timell sparken av TV4. I maj 2019 friades han i hovrätten från våldtäktanklagelserna. 

”Vi kommer att läsa stämningsansökan noga och väntar också på domstolens beslut om den ska utfärda en stämning eller ej. Även om publiceringarna i Expressen och de andra medier som Timell säger att han ska stämma gjordes för några år sedan, så handlade de förstås om metoo-granskningarna av maktstrukturer mellan män och kvinnor i bland annat mediebranschen” skriver Thomas Mattson i en kommentar till Journalisten på mejl.

”Det var en omfattande rapportering och vissa publiceringar har klandrats av Granskningsnämnden och dåvarande Pressens opinionsnämnd, trots att alla större redaktioner – vilket var intressant i sig – faktiskt fattade rätt likartade utgivarbeslut.

Om det blir rättegångar, vilket vi ju inte vet än, läggs ett juridiskt filter över metoo-journalistiken och då ska först juryr och sedan jurister ta ställning till om det var rätt eller fel av Expressen och andra nyhetsmedier att skildra Timell-fallet som vi gjorde. Jag vill inte spekulera om det, men jag alltid haft som princip att det är en god ordning att det i olika former är möjligt att klaga på en upplevd publicitetsskada.

Jag vill gärna säga en sak till: i en intervju med Dagens Media hävdar Timell att Expressen skulle ha räknat fram att han "…är den mest lönsamma storyn som Expressen haft haft", men det har vi naturligtvis inte gjort och jag tvivlar på att nyhetsgranskningar någonsin har utvärderats så. Det finns nog ingen redaktion som vill, eller ens kan, jämföra storys enligt sådana kriterier och alla journalister vet att olika ämnen som det rapporteras om inte diskuteras så. Det kanske ter sig självklart för Journalistens läsare att ett sådant påstående inte stämmer, men det är ändå viktigt att vara tydlig här.” skriver Thomas Mattsson.

Fler avsnitt
Fler videos