Gå direkt till textinnehållet

Meloni stämmer fler journalister för förtal

Italiens premiärminister Giorgia Meloni stämmer en reporter och en redaktör för tidningen Domani för förtal. Tidigare i november stämde hon den undersökande journalisten Roberto Saviano för ärekränkning.

Flera organisationer, däribland Internationella Pressinstitutet, Artikel 19 och Europeiska Journalistfederationen, kräver att förtalsstämningen mot Domanis journalister dras tillbaka och att det italienska parlamentet reformerar landets förtalslagstiftning.

Stämningen mot de två journalisterna Emiliano Fittipaldi och Stefano Feltri rör en artikel som publicerades i dagstidningen Domani förra året. Giorgia Meloni var då parlamentsledamot och ledare för nationalkonservativa Italiens Bröder, hon är sedan valet tidigare i höstas landets premiärminister.

I artikeln avslöjades att Meloni försökt förmå den italienska covidkommissionären att köpa in skyddsmasker till sjukhus från ett företag som drivs av affärsmannen Fabio Pietrella, som också är parlamentsledamot för Italiens Bröder.

Giorgia Meloni kräver 25 000 kronor i skadestånd från tidningen. Hon har sedan tidigare stämt Roberto Saviano för ärekränkning, vilket Journalisten berättat om.

Fler avsnitt
Fler videos