Marieberg-klubben återuppstår: ”En fortsatt kamp för högre löner”
UPPDATERAD. Efter att styrelsen för Marieberg Medias journalistklubb avgick med omedelbar verkan för fem år sedan, och riktade kraftig kritik mot ledningen, saknade bemanningsföretaget länge klubb. Nu tar man nya tag.
När Marieberg Medias journalistklubb lade ner 2016 kunde Journalisten berätta att den dåvarande klubbledningen tröttnat på företagets ovilja att förbättra deras villkor.
”Marieberg Media används fortfarande som ett verktyg för att sätta las ur spel och dumpa villkor och löner”, skrev de åtta som ingick i styrelsen i ett mejl till klubbmedlemmarna.
Klubben kom sedan tillbaka sent på hösten 2017, men lades vilande igen 2020.
Efter en dialog med Journalistförbundet har några av de anställda bestämt sig för att återigen starta upp verksamhet, berättar Evelinn Stjärnlöf, Marieberg Media-anställd, som just nu är utlånad som studioproducent till Di.
– Det är viktigt att det finns några som kan företräda de bemanningsanställda och deras villkor. Det är många hos oss som inte har koll på hur villkoren ser ut, om man går på bemanningsavtalet eller dagspressavtalet när man är utlånad till kundföretagen, säger Evelinn Stjärnlöf (bilden till höger, foto: Pax Engström Nyström).
De har ännu inte valt någon ordförande i den cirka 200 medlemmar starka klubben.
– Just nu är alla vi i styrelsen ledamöter men vi ska utse en ordförande inom kort. Vi har egentligen precis kört igång och just nu pågår mycket samverkan med ledningen så att vi kan få ett så bra samarbete som möjligt mellan klubben och arbetsgivaren, säger hon.
När vi 2016 skrev att ni lade ner, sade dåvarande klubben att Marieberg Medias journalistklubb har tröttnat på företagets ovilja att förbättra deras villkor. Har er syn på företaget förändrats?
– Jag var inte med på den tiden så jag har inte jättebra koll på hur det var då, men jag upplever det som att folk tycker det har blivit något bättre. Exempelvis att fler får gå på garantilöner eller ramavtal. Vi vill få upp tryggheten igen eftersom det är svårt när man är bemanningsanställd och är de första som ryker när det blir en omorganisation.
Klubben vill bland annat jobba för att man lättare ska kunna få en fast anställning på kundföretag som hyr in samma Mariebergare år efter år.
– Dels är det en fortsatt kamp för högre löner, så att de ligger mer i linje med en fastanställds. Men man ska också kunna känna ett slags ljus i tunneln som bemanningsanställd, har man jobbat åt kundföretaget år efter år så ska man kunna bli anställd om det har gått bra.
Evelinn Stjärnlöf menar också att ledningen har förändrats sedan den förre verksamhetschefen slutade.
– Man har bland annat anlitat konsulter som har hand om de olika bolagen som Marieberg samarbetar med för att få bättre koll. Jag upplever att ledningens vilja nu är att det ska bli bättre, inte minst med den nya organisationen man har byggt upp i Marieberg-ledningen, säger hon.
Bemanningsanställda har drabbats hårt förut när Expressen sparar, hur skulle du säga att det påverkat medlemmarna? Känner man en större oro hos er för framtiden?
– Ja, det finns en stor oro, jag har själv också drabbats vid förra omorganisationen när jag hade ett fast schema och avtal med kundföretaget som i princip revs upp. Som bemanningsanställd är man beredd på att ryka först. Även om det gick bra för mig sist och jag fick gå in på inhopp istället med en garantilön, så hade alla inte samma tur.
Viktigaste frågan att ta tag i direkt?
– En annan sak är att klubben ska vara involverad i beslut och rekryteringar, det har redan nu varit ett fall där vi hjälpt en person som ska nyrekryteras med lönenivån. Det har inte funnits någon att bolla med när man kommer in som ny på Marieberg, nu står vi också med i jobbannonser så att man kan kontakta oss innan man skriver på något eller sitter i en villkorsförhandling, säger Evelinn Stjärnlöf.
Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln skrev vi att klubben inte funnits sedan 2016. Den återuppstod alltså för en tid hösten 2017, för att sedan försvinna igen 2020.