Gå direkt till textinnehållet

”Sparpaketet ligger på gränsen”

Förhandlingarna om nedbemanningen på Expressen är avslutade och slår mot de bemanningsanställda på Marieberg Media.

Sparpaketet på 40 miljoner kronor på Expressen är färdigförhandlat med klubbarna. Totalt berörs 21 redaktionella tjänster: tretton på Expressens redaktion och åtta på Lifestyle. Samtidigt tillförs fyra nya redaktionella tjänster som ska arbeta med bland annat sociala medier.

Ingen tillsvidareanställd på Expressen har fått sluta, i stället är det anställda i Bonnier News bemanningsföretag Marieberg Media som drabbats.

– Neddragningen ligger på gränsen till vad vi tål. Vi blir väldigt tunt bemannade och kommer att behöva sänka ambitionsnivån, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Annons Annons

– Den enda vi har av värde i den här verksamheten är medarbetarnas kunskap, vilja och entusiasm, och det värdet minskar ju med neddragningen. Hittills tycker vi dock att arbetsgivaren har ansträngt sig för att det ska kunna fungera, men marginalerna är små. Med en så här liten bemanning blir vi sårbara och det krävs en väldigt noggrann planering.

Det stora sparpaketet är en direkt följd av en annonsnedgång, som i sin tur i stor utsträckning beror på att spelannonseringen minskat.

Fler avsnitt
Fler videos