Gå direkt till textinnehållet

Marcus kan jobba var som helst i världen

USA, Thailand, Frankrike och Åland. Därifrån jobbar några av Expressens layoutare. Journalisten häls­ade på Marcus Wallén som frilansar som redigerare för Expressen från Mariehamn på Åland.

Den unga bengalkatten Tiger-Tor hälsar nyfiket när vi kliver in i hallen hos Marcus Wallén. Efter en stund kommer också den gamla mopsdamen Siri för att kolla in besökarna. Husdjuren håller Marcus Wallén sällskap när han från kontoret på övervåningen i familjens villa jobbar på frilanskontrakt för Expressen tre dagar i veckan.

Både för Marcus Wallén och Expressen är det en win-win-situation. Marcus, som jobbat på tidningen i 22 år, i en mängd olika roller, kan bo på Åland och jobba med det han helst vill – riksnyheter. Expressen får en erfaren layoutare som kan tidningen och som inte behöver läras upp.

– Vi har haft utlokaliserade layoutare någonstans mellan tre och fyra år, berättar Expressens printchef Johanna Holmberg. Alla har lång Expressen-bakgrund och vi är glada över att vi har kunnat behålla dem vi värnar om när deras livssituation förändrats och de lämnar Sverige.

Annons Annons

För Expressen var det också en fördel med de utlokaliserade medarbetarna när coronapandemin slog till.

– Jag tror att det var därför det gick så smidigt med arbetet här när många måste börja jobba hemifrån. Vi hade övat på distansarbete, säger Johanna Holmberg.

Hon ser inte många nackdelar med att samarbeta med medarbetare på olika håll i världen.

– En nackdel är väl att man inte får träffa dem. Vi måste också anpassa oss till tidsskillnaden i några av länderna så det kan bli lite obekväm arbetstid för medarbetarna att förhålla sig till.

Några stora besvär med tekniken har hon inte märkt av.

– I början var det problem med uppkopplingen till USA, berättar hon. Men det löste vi snabbt.

Från vardagsrumssoffan berättar Marcus Wallén om sin bakgrund medan han bjuder på åländska gräddmunkar.

– Jag är uppfödd i en riktig tidningsfamilj här på Åland. Min pappa jobbade på Dagens Industri i många år och veckopendlade till Stockholm och Helsingfors. I dag jobbar min syster på Allers i Malmö. Min mamma arbetade på en av Ålands två tidningar, Nya Åland, och där jobbar min sambo Camilla. Själv hoppar jag in två dagar i månaden på Nya Åland som nattchef.

Marcus Wallén började sin journalistkarriär som reportervikarie på Nya Åland 1994.

– Jag har ingen journalistutbildning men för mig var lokaltidningen den bästa skolan efter gymnasiet. På Nya Åland fick jag lära mig mycket.

Efter två år sökte han sig till Hufvudstadsbladet i Helsingfors, men eftersom hans finska språkkunskaper var begränsade och sträckte sig till det han lärt sig i skolan, fick han börja redigera.

Till Expressen kom han året efter som redigerarvikarie.

– Det var kärlek vid första ögonkastet.

Marcus Wallén är glad att han fick fortsätta jobba för Expressen när han flyttade tillbaka till Åland. (Foto: Jan Karlsson)

Så Marcus Wallén blev kvar och har bland annat varit redigeringsansvarig för tidningens bilagor, nattchef på nyheterna, editionschef, printchef, bildchef och ansvarig för tidningens låsta material.

Han har ett stort historieintresse och har gjort tre magasinsböcker för Bonniers Lifestyle-grupp om historiska farsoter, crime och historiskt väder. 2019 fick han bokkontrakt med Albert Bonniers förlag för att skriva den historiska romanen Naziguldet och de invigdas hemlighet.

– Då bestämde jag mig under stor vånda för att säga upp mig från Expressen. Jag hade investerat så mycket där och hade väldigt svårt att lämna. Men vi ville tillbaka till Åland och jag ville få mer tid att jobba med mina bokprojekt.

Innan coronapandemin slog till brukade Marcus Wallén sommarjobba som printlayoutchef på Expressen, för att behålla kontakten med sin gamla tidning. Men nu är det ett år sedan han åkte till Stockholm och besökte tidningen.

– Nu när pandemirestriktionerna tagits bort finns det ett sug att få åka och hälsa på. Men jag trivs med att jobba hemifrån. Det händer väldigt sällan att jag saknar sällskap.

Inne på kontoret har Marcus Wallén en hörna där han riggat upp sin mac och en stor bildskärm. En del av utrustningen har han fått hjälp med av Expressen, berättar Johanna Holmberg.

Tiger-Tor är med i rummet och stökar. Att han kraschat ett kakfat i glas nere i vardagsrummet en stund tidigare har han redan förträngt.

Marcus Wallén visar några redan publicerade sidor som han gjort. Är det arbetsdag på Expressen har han tight kontakt med Johanna Holmberg och pratar om vad han ska göra. Mest är det nyhetssidor och ibland nöje och sport. Något kvällsjobb blir det sällan. Marcus arbetstid är mellan 10.00 och 18.00. Vid middagstid är det lämning.
 

Foto: Jan Karlsson

 

 

Ibland jobbar Marcus Wallén som inhoppande chef eller som reporter. Efter vårt möte ska han träffa en författare för en intervju.

– Jag är nog lite som en schweizisk armékniv, säger han. Jag kan göra lite av varje.

Fler avsnitt
Fler videos