Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladets livereporter Marcus Leifby tippar morgondagens kvartsfinal: ”Sverige vinner med 2-1”

I morgon är det dags för kvartsfinal för Sverige i fotbolls-VM. Aftonbladets Marcus Leifby som ska liverapportera matchen på Aftonbladet.se hemifrån i pannrummet tror på seger för Sverige. ”Det ska bli otroligt kul. Jag märker det på läsarna också – det är lätt att engagera sig i damernas framfart. Det är mycket känslor och kött och blod.”

Sedan 2008 har han för Aftonbladet rapporterat i realtid, om allt från allsvensk fotboll till partiledardebatter. Ofta lägger han in roliga kommentarer och har en snabb dialog med läsarna.

Allt började i kvalet till herrarnas fotbolls-EM 2008.

– Då satt jag och några kollegor från Aftonbladet i Köpenhamn och diskuterade om det verkligen var smartast att lämna en snabb text på slutsignal. Någon kom med förslaget: kan du inte skriva rakt in i systemet i realtid när saker och ting händer?

Annons Annons

Matchen som skulle bevakas råkade vara den när en överförfriskad dansk sprang in på planen och attackerade domaren, vilket fick till följd att Sverige tilldömdes segern.

– Det var väldigt bra tajming. Där och då var behovet av att få veta vad som hände enormt. Jag vet inte om jag lyckades förmedla det, för jag vet att jag rörde ihop det något oerhört. Det regnade öl och muggar ner på pressläktaren, men det var en bra start.

Sedan dess har Marcus Leifby fortsatt att rapportera live på Aftonbladets sajt.

– Jag har liverapporterat från i stort sett alla sporter. Jag har varit på plats på OS, jag har gjort partiledardebatter, presidentval i USA, nypremiären av Dallas på TV. Jag fick faktiskt frågan om jag ville göra Breivikrättegången också, men då tackade jag nej, kände att jag skulle behövt förbereda mig på ett annat sätt som jag då inte hade tid med. Det var ett annat sammanhang, då hade man behövt ”vila på hanen” lite i kommentarerna.

Han menar att det som är så roligt med att rapportera om sport är att det kan vara jätteviktigt och allvarligt, men det kan också vara roligt och ”inte hela världen”.

– Vilket gör att man kan ta ut svängarna lite.

Marcus Leifby är utbildad på Ljungskile folkhögskola, gjorde praktik på Aftonbladet 2005, fick jobb där 2006.

– Sedan fem-sex år är jag frilans, jag gör lite andra saker också, bland annat en podd som heter ”Snett, inåt, bakåt”. Men jag jobbar mest för Aftonbladet.

Inför en match förbereder han sig som kommentatorer brukar göra – läser på om spelare och fakta i stort.

– Sedan vet man aldrig vart en match tar vägen. Som nu senast när det avgjordes på det sättet det gjorde, (åttondelsfinalen gick till straffläggning, reds anm) det gick inte att förbereda. Då får man bara ta fram spontaniteten och köra.

Oftast sitter han i hemmet och rapporterar.

– Ibland brukar cheferna fråga om de ska ackreditera mig till landskamper på Friends arena till exempel, men jag brukar tacka nej. Ibland kan det vara bra att vara på plats, men annars tycker jag att det är bra att ha samma bild som läsarna. Alla ser ju inte matchen heller. Det får man förhålla sig till. Man får tänka på hur mycket utsvävningar man gör. De som ser matchen kan behöva få annan information än vad de själva kan se, medan andra som inte ser matchen behöver få veta att det är en hörna. Det är en balansgång.

Vad är roligast med att liverapportera?
– Det är rätt många saker. Det oskrivna, att man aldrig riktigt vet var man kommer hamna. Direktkontakten med läsarna, det finns inget som slår den i journalistvärlden på det sättet.

Han berättar om ett tillfälle då han bad läsarna att höra av sig och tala om var de befann sig någonstans.

– Inom fem sekunder var det fyra läsare som hörde av sig. Det var en från Visselfjärda, en satt i Maputo i Mocambique, en satt i Skellefteå och en satt i ett varmt konferensrum i Oslo. Då går man i gång lite. Ibland glömmer man att det sitter riktiga människor och följer en, man kan bli lite konstig när man sitter själv med sitt. Läsarna är väldigt på hugget också.

Kommentarerna modererar han samtidigt som han refererar och kommenterar matchen. Ibland gnälls det om det är någon som saknar ”sina” kommentarer.

– Det finns alltid de som tycker att man är en ”jäkla flarne” som sitter där, men det är inte värre än i det vanliga livet. Men när det är tryck kring vissa matcher är det ett kommentarsflöde som är snudd på ohanterligt. Det känns som det kan komma trettio i sekunden. Jag väljer ut vilka som ska publiceras.

Vad tror du om matchen imorgon?
– Jag tror ju på Sverige. Det ska bli otroligt kul. Jag märker det på läsarna också – det är lätt att engagera sig i damernas framfart. Det är mycket känslor och kött och blod, det gör att man blir engagerad på ett sätt som jag inte känt på länge faktiskt. Jag tippar 2–1 till Sverige. Ilestedt gör ett, Blackstenius gör ett, kanske till och med det avgörande.

– Imorgon kör jag nog hemifrån, det kan bli nerifrån pannrummet i huset där jag bor.

Fler avsnitt
Fler videos