Gå direkt till textinnehållet

”Många har sagt upp bekantskapen”

P1-programmet Mediernas Martin Wicklin har inget behov av bekräftelse från kollegor. Tur är väl det. Många har sagt upp bekantskapen de år han granskat medierna. - Inga är så känsliga och stingsliga som journalister.

Hur skiljer sig journalister från andra grupper när de blir granskade?

– Inga är så känsliga och stingsliga som journalister. Särskilt när man kommer med känsliga frågor. Att vi får luren i örat är inte alls ovanligt. Sedan har det blivit lite bättre på senare tid, upplever jag.

Vad beror stingsligheten på, tror du?

Annons Annons

– Dels kan det vara en ovana att bli granskad. Och förtroendet och trovärdigheten är allt vi har som journalister. Om någon säger att till exempel en undersökning du gjort och som fått stort genomslag är fel så tar det i hjärtat. Journalister slår i sin tur stenhårt tillbaka om vi har det minsta lilla fel i vår granskning.

Finns det några ämnen som är känsligare än andra?

– Det är nog just om någon har haft fel samtidigt som nyheten varit stor. Som Ekots granskning av trakasserade kvinnliga skådespelare eller DN och Carema. I det sista fallet var DN liksom tvungen att rida in och parkera, de kunde inte medge att det fanns delar av deras granskning som blev olycklig och behövde nyanseras. Det låste sig.

Enligt dig är public service och kvällspressen öppnast när ni kommer och frågar. Vem är sämst på att svara?

– GP, DN, stora morgontidningar. Stroppiga tidningar som lever kvar i en gammal värld där de inte behöver ställa upp.

Hur gör ni för att stå utanför kollegialitet och vänskapskorruption?

– För det första sitter vi inte i Radiohuset. Och personligen umgås jag väldigt lite med andra journalister, vilket inte är någon stor uppoffring. Många har ringt mig de här åren och sagt upp bekantskapen. Så hade jag haft något behov av att bekräftas av andra journalister hade jag fan skjutit mig i huvudet.

Du ogillar mingel och umgänge med kollegor – ska du ändå gå på Guldspadegalan här på Gräv imorgon?

– Jag vet faktiskt inte. Det här är ju mest en klubb för inbördes beundran.

 

Fler avsnitt
Fler videos