Gå direkt till textinnehållet

Kurdo Baksi om utredningen: ”Det är hjärtskärande att läsa. Det har begåtts så många fel i båda fallen”

Reaktionerna är tuffa på de brister som utredningen av UD och regeringens arbete med att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria visar. Kurdo Baksi menar att civilsamhället har haft rätt hela tiden och Journalistförbundet kräver att nya regeringen byter strategi. 

Idag presenterades den granskning som gjorts av UD och regeringens arbete med att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria, och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Kurdo Baksi, debattör och författare som har engagerat sig i fallen under lång tid, är en av dem som kommer med tuff kritik. 

Bland annat pekar han på de två enskilda misstagen som kommissionen lyfter: den tågresa som Gui Minhai gjorde med svenska tjänstemän 2017, samt när Dawit Isaak befann sig i frihet 2005 under en kort period.  

– Jag blir ledsen över misstagen. Det handlar om två personer av kött och blod. Efter att ha läst det här önskar jag att vi hade varit ännu mer kritiska mot regeringarna. Hur kan man åka tåg med en yttrandefrihetsfånge? Hade de tagit diplomatbil så hade allt kanske varit annorlunda för Gui Minhai. Och varför åkte man inte direkt till flygplatsen när Dawit fick några dagar i frihet 2005? I stället skröt man över att han var fri, säger Kurdo Baksi.

– Vi borde ha anmält regeringarna till internationella domstolar när de vägrade oss tillträde till Gui Minhai och Dawit Isaak. De är kidnappade svenska medborgare, fortsätter han. 

Utredningen visar att civilsamhället har haft rätt och att vi måste fortsätta kämpa för deras frihet, menar han vidare.

Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, pekar på hur sekretessen satte stopp för kommissionen när det kommer till att få ut vissa handlingar i Dawit Isaaks fall. 

– Det visar på att vi inte ännu har full transparens, menar han.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert är också kritiskt mot detta. 

– Vi är på samma sätt som kommissionen oerhört kritiska till att UD vägrat lämna ut all dokumentation, vilket gjort att granskningen gällande Dawit Isaak inte är fullständig. Det är djupt problematiskt, säger hon i ett pressmeddelande.

RSFs förhoppning framåt när det gäller Dawit Isaak är fortsatt att Riksåklagaren ändrar sig och väljer att ta upp fallet. 

– Två gånger har vi anmält och i båda fallen har riksåklagaren valt att inte gå vidare. Nu sa kommissionens ordförande att det kan bli svårt att göra det här, men jag menar att det är ett faktum att Sverige redan driver andra sådana här ärenden, säger Erik Halkjaer. 

Journalistförbundet menar att det är dags att regeringen byter strategi, även om förhoppningen är att slutsatserna i kommissionens rapport ska leda till förbättringar i arbetet.

– Vi kräver nu att regeringen tar till sig av kritiken, och ökar ansträngningarna och ändrar strategi så att Dawit Isaak och Gui Minhai snarast blir fria och får få komma hem till Sverige, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos