Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet om Bliwas BMI-klausul: ”Inte vad de har sagt till oss”

Försäkringsbolaget Bliwa har nekat medlemmar i Journalistförbundet försäkring då de haft för högt BMI, kan Journalisten avslöja. Det är stick i stäv med vad Journalistförbundet uppgett tidigare. ”Det var inte var de sa under mötet”, säger Journalistförbundets ekonomichef Eva-Maria Kollberg.

Som Journalisten berättat uppger medlemmar med BMI över 31 att de har nekats att teckna Journalistförbundets medlemsförsäkringar hos Bliwa. Journalistförbundets ekonomichef Eva-Maria Kollberg beskrev det som ”helt åt fanders” och tog upp frågan med Bliwa under ett möte i försäkringskommittén.

– Vi fick svaret att det inte är någon som nekas att teckna försäkring. De uppgav att den som har ett BMI på 31 eller högre får ett år på sig att inkomma med kompletterande uppgifter, säger Eva-Maria Kollberg.

Det stämmer inte. Journalisten har tagit del av uppgifter som visar att Bliwa nekar medlemmar att teckna försäkring:

Annons Annons

”Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda dig en försäkring just nu. Det beror på att ditt BMI-värde är förhöjt”, skriver Bliwa i ett brev till en medlem i Journalistförbundet.

Om BMI-värdet beror på något annat än övervikt finns det möjlighet att ompröva beslutet, och då har medlemmen en månad på sig att inkomma med uppgifter från vårdgivare.

Men om BMI-värdet beror på övervikt måste medlemmen ha ett BMI-värde som varit ”lägre än 31 under minst ett år” för att kunna teckna försäkring.

Bliwa bekräftar uppgifterna i ett mejl till Journalisten:

”I sällsynta fall nekar vi försäkring men i de allra flesta fall får kunden ett så kallat uppskov. Om BMI-värdet är högre eller lägre än våra gränsvärden har kunden två alternativ:

1. att inkomma med en komplettering för att ompröva bedömningen eller

2. söka försäkringen på nytt givet att BMI-värdet har varit inom gränsvärdena under minst 12 månader.”

Eva-Maria Kollberg är förvånad över uppgifterna.

– Jaha, okej. Det var inte var de sa under mötet. Jag måste fråga vad det är som gäller, säger Eva-Maria Kollberg.

Fakta

BMI
BMI (body mass index) är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten och används för att räkna ut om man har undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma. BMI räknas ut genom att ta vikten i kilo delat med längden i meter i kvadrat. Ett värde under 18,5 räknas som undervikt, ett värde mellan 25 och 30 som övervikt och över 30 kan innebära fetma.

Fler avsnitt
Fler videos